ΤΟ ΚΚΕ ΨΑΧΝΕΙ… «ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΑΛΕΝΤΑ»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγών σε πρόσωπα χθες η Αλέκα Παπαρήγα, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Έτσι, πυροδότησε νέα σενάρια για τη διαδοχή και της ίδιας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον δε θα αργήσει.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Χθες, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

έδωσε την πρώτη συνέντευξη τύπου μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και «εκτέθηκε» στις ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στις ερωτήσεις αυτές, παραδέχθηκε ότι στο εσωτερικό του Περισσού, αλλά και στις οργανώσεις βάσεις του κόμματος, γίνεται «αυτοκριτική που κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να κάνει», ενώ από την παρουσία της στη συνέντευξη τύπου ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι ούτε η ίδια είναι ικανοποιημένη με το 4,5% που έλαβε το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές.

Παρότι η κ. Παπαρήγα δεν εκδήλωσε ανοιχτά την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΚΚΕ, στην οποία βρίσκεται τα τελευταία 19 χρόνια, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αλλάξει κατά πολύ η σύνθεση των κομματικών οργάνων, κάτι που συνεπάγεται αλλαγή φρουράς και στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα διεξαχθεί ως το τέλος του έτους και ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρόσωπα στα όργανα, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε χαρακτηριστικά: «Στο συνέδριο θα αποτιμηθεί συνολικά η δράση της Κ.Ε. και του κόμματος. Το συνέδριο θα πάρει αποφάσεις, ενώ εκλέγονται όλα τα όργανα από κάτω προς τα πάνω και δεν φαντάζομαι να εκλεγούν απολύτως τα ίδια όργανα, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Μέσα σε μια μάχη αναδεικνύονται και καινούργια ταλέντα. Ήταν μεγάλη μάχη αυτή».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου της Αλέκας Παπαρήγα αναζωπύρωσε εκ νέου τα σενάρια για τη διαδοχή της, καθώς είναι γνωστό ότι ήδη από το 2008, η κ. Παπαρήγα είχε συζητήσει με στενούς συνεργάτες της το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Τότε, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων (είχε αρχίσει να καταρρέει η κυβέρνηση Καραμανλή και το ΠΑΣΟΚ έμπαινε σε τροχιά εξουσίας) φαινόταν παρακινδυνευμένο να οδηγηθεί το ΚΚΕ σε εκλογές με νέο ηγέτη, που δε θα είχε προλάβει να μάθει ο κόσμος. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι είναι ώριμες οι συνθήκες προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία του ΚΚΕ ένα «καινούργιο ταλέντο». Ζητούμενο, φυσικά, παραμένει το πόσο «καινούργιο» θα είναι (αν δηλαδή ηλικιακά θα εκφράζει τη νεότερη γενιά) και επίσης πόσο… ταλέντο θα αποδειχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα