ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ «ΛΙΣΤΑΣ» ΚΑΙ ΤΑ 32 ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Nέα τροπή παίρνει η υπόθεση με την πολυθρύλητη λίστα των 32 πολιτικών προσώπων τα οποία ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό. ‘Όπως έγινε γνωστό τελικά όταν μιλάμε για λίστα… δεν εννοούμε λίστα με την τυπική έννοια του όρου, αλλά για 32 παράλληλες εκκρεμείς υποθέσεις που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, αλλά επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχει προκύπτει αξιόποινο για τους ελεγχόμενους.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες με τη λίστα για τα πολιτικά πρόσωπα προκάλεσε τη χθεσινή σύσκεψη στον Άρειο Πάγο υπό τον εισαγγελέα του ανωτάτου

δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε ,με τη συμμετοχή του αντεισαγγελέα του Α.Π Νίκο Παντελή και των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Στόχος των εισαγγελικών αρχών είναι να … τρέξουν γρήγορα οι έρευνες αυτές που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, ώστε να μην μένουν σκιές ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη περίοδο.

Σε μία προσπάθεια να θέσουν την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς προέβησαν σε κοινή γραπτή δήλωση διευκρινίζοντας τί εστί λίστα στην προκειμένη περίπτωση και ότι -αυτονοήτως- κάθε ανοιχτή έρευνα δεν συνεπάγεται κατ΄ ανάγκη ότι θα πέσουν οι αρχές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

«Δυνάμει εισαγγελικών παραγγελιών εισαγγελέων διαφόρων εισαγγελιών ορισμένες εκ των οποίων διατυπώθηκαν προ ικανού χρονικού διαστήματος , καθώς και παραγγελιών του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος που διατυπώθηκαν κατά τα έτη 2011 και 2012, αλλά και αυτεπαγγέλτως από ανακριτικούς υπαλλήλους, διαφόρων περιφερειακών διευθύνσεων του ΣΔΟΕ , διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή αυτεπάγγελτη προανάκριση προς έλεγχο της βασιμότητας του περιεχομένου διαφόρων μηνυτήριων αναφορών και εγγράφων καταγγελιών, στρεφομένων κατά των εν λόγω προσώπων. Οι δικονομικές αυτές ενέργειες είναι συνήθης, ενδεδειγμένες και σύμφωνες προς τις διατάξεις του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου, τελούν δε υπό την εποπτεία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος αλλά και υπό την εποπτεία των καθ’ ύλην αρμοδίων εισαγγελέων των εισαγγελιών που παρήγγειλαν. ‘Άπαντα τα περαιτέρω αορίστως διαδιδόμενα υπό διαφόρων, τυγχάνουν αβάσιμα επ’ ουδενί δε εν εξελίξει έρευνες δεν μπορεί ούτε και πρέπει να ταυτίζονται με διαπιστωμένες έκνομες συμπεριφορές, λένε χαρακτηριστικά οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν, επί του παρόντος 32 πολιτικά πρόσωπα -όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ- που είναι βουλευτές, πρώην και ενεργεία, νυν και τέως υπουργούς καθώς και γενικούς γραμματείς. Για κάθε μία από αυτές τις υποθέσεις έχουν αρχίσει να γίνονται προανακριτικές ενέργειες, όπως ανοίγματα λογαριασμών, αλλά καμία, όπως λένε πηγές της δικαιοσύνης, δεν είναι ώριμη ώστε να αξιολογηθεί ποινικά από τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς. Για κάθε μία από αυτές το ΣΔΟΕ θα σχηματίζει αυτοτελή δικογραφία και θα τη στέλνει στους εισαγγελείς για τις περαιτέρω ενέργειες.

Μέχρι τότε όλοι οι ελεγχόμενοι καλύπτονται απόλυτα από το κατοχυρωμένο σε επίπεδο ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας τεκμήρ

Keywords
Τυχαία Θέματα