Το «μεγάλο στοίχημα» για τη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση ορόσημο θα είναι η αυριανή για το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς θα είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την ένταξη της αγοράς στον δείκτη MSCI. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή ή αν οι τοποθετήσεις –λόγω της αλλαγής της στάθμισης- ολοκληρώθηκαν με κίνδυνο το ΧΑ να χάσει την ορμή του.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μια ανάσα πριν το επίπεδο των 1.200 μονάδων καταγράφοντας ισχυρή άνοδο κατά 2,47%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα στα

179 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιώντας συναλλαγές ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Διχασμένοι εμφανίζονται αναλυτές και χρηματιστές. Μερίδα υποστηρίζει ότι η αγορά έχει πραγματοποιήσει ένα ισχυρό ράλι και από τα επίπεδα των 900 μονάδων που ήταν στο τέλος Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 33%. Το άλμα αυτό, σημειώνουν, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων ενόψει της ένταξης της εγχώριας αγοράς στον MSCI. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι κάπου εδώ η ανοδική ορμή θα ανακοπεί η αγορά θα «χωνέψει» τα νέα επίπεδα τιμών και στη συνέχεια θα κινηθεί σε συνάρτηση με τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα. Υπενθυμίζουν ότι στη σκιά της θετικής πορείας της αγοράς υπάρχουν πολλές αρνητικές εξελίξεις, ειδικά στο πολιτικό πεδίο, οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν την αισιοδοξία.

Στην αντίπερα όχθη, ισχυρή μερίδα αναλυτών, υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη τους για την ελληνική αγορά και εκτιμούν ότι το 2014 θα είναι μια εξαιρετικά θετική τροχιά. Σημειώνουν ότι παρά τις όποιες βραχυχρόνιες διακυμάνσεις η μακροοικονομική βελτίωση και η επιστροφή της εγχώριας οικονομίας το 2014 αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα. Η Ελληνική αγορά, σημειώνουν, παραμένει μια από τις πιο φτηνές της Ευρώπης και μπορεί να προσφέρει υπεραποδόσεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα στο πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Σημειώνουν ότι η άνοδος των αποτιμήσεων είναι απόλυτα δικαιολογημένη και οφείλεται στην μείωση του κινδύνου χώρας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου από 28% που ήταν κάποιους μήνες πριν τώρα έχει συρρικνωθεί στο 8%. Άλλωστε, τονίζουν, τα χρηματιστήρια αποτελούν μηχανισμούς προεξόφλησης και δεν πρέπει να κρίνουμε τις αποτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα