ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ» ΠΥΡΓΟΥ ΝΕΜΠΟΪΣΑ

13:05 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Αναστηλώθηκε και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων ο ιστορικός Πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι, όπου φυλακίστηκε και θανατώθηκε ο Ρήγας Φερραίος.

Η αναστήλωση και επαναχρησιμοποίηση του Πύργου Νεμπόισα αφορούσε αφενός στην αναστήλωση του ιστορικού πύργου του 15ου αιώνα, όπου φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν ο Ρήγας Φερραίος και οι σύντροφοί του, στη μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο και αφετέρου στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων υποδοχής των επισκεπτών του Πύργου και χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα εγκαίνια του έργου έγιναν στις 29 Απριλίου 2011,

από τους Προέδρους της Ελληνικής και Σερβικής Δημοκρατίας, και έκτοτε ο Πύργος έχει καταστεί το δημοφιλέστερο, πρώτο σε επισκεψιμότητα, μνημείο του Βελιγραδίου και επίκεντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ του Δούναβη, το οποίο οργανώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση «Φρούριο Βελιγραδίου», για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2011, και προγραμματίζεται να εξελιχθεί σε σταθερή ετήσια εκδήλωση.

Τις μελέτες εκπόνησαν η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Βελιγραδίου και το Σερβικό Ινστιτούτο Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων. Τον επιστημονικό έλεγχο και την εφαρμογή των μελετών επέβλεψε πενταμελές ελληνοσερβικό Επιστημονικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Γκόζκο Σούμποβιτς.

Η οργάνωση της έκθεσης στο ισόγειο, στον 2ο και 3ο όροφο του Πύργου οφείλεται στη σερβική πλευρά, ενώ το αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή στην ελληνική πλευρά. Σ΄αυτό το δεύτερο τμήμα παρουσιάζεται η προσωπικότητα, οι ιδέες και η δράση του μεγάλου οραματιστή και πρόδρομου της ελληνικής επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή, καθώς και η επίδραση των ιδεών του στους βαλκανικούς λαούς. Έμφαση δίνεται, επίσης, στο ιδεολογικο- πολιτικό πλαίσιο της εποχής, τις ιδέες του γαλλικού και ευρωπαϊκού διαφωτισμού, αλλά και στη δυναμική του νεοελληνικού διαφωτισμού, από όπου αντλεί την έμπνευσή του.

Το αφιέρωμα στον Ρήγα οργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τον αρχιτέκτονα Δρ. Νίκο Βρανίκα, την αρχαιολόγο – μουσειολόγο Δρα Μάντυ Κολιού και τον ιστορικό Δημήτρη Κοντογεώργη με το συντονισμό και την επιμέλεια της Δρα. Αναστασίας Τούρτα, Διευθύντριας του Κέντρου.

Το σύνολο του έργου χρηματοδότησαν από ελληνικής πλευράς το Υπουργείο Εξωτερικών (πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας Hellenic Aid), το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Βουλή των Ελλήνων και από σερβικής πλευράς ο δήμος Βελιγραδίου και η Δημοτική Επιχείρηση «Φρούριο Βελιγραδίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα