Τρακτέρ με λυμένα χειρόφρενα

Συνάντηση με τους ροδακινοπαραγωγούς από το μπλόκο της Κουλούρας θα έχει σήμερα Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης επανέλαβε ότι ξεκινούν μέσα στην ημέρα οι πληρωμές ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 5.000 ροδακινοπαραγωγούς. Ο Μ. Χαρακόπουλος έχει επανειλημμένα καλέσει τους αγρότες να επιστρέψουν στην παραγωγή, επισημαίνοντας πως, μολονότι «έχουν τα δίκια τους», οφείλουν να καταλάβουν τα δημοσιονομικά όρια του κράτους, ενώ ταυτόχρονα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στη σχεδιαζόμενη φορολόγηση αγροτεμαχίων για επαγγελματίες αγρότες, ειδικά για αυτούς που δεν κατέχουν μεγάλες εκτάσεις γης.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας δεν κατάφεραν χθες να κλείσουν την ΠΑΘΕ και να κάνουν πραγματικότητα την απόφαση που λήφθηκε χθες στην πανελλαδική αγροτική συγκέντρωση για καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού από τις 14:00 έως τις 15:00. Πάντως οι αστυνομικές δυνάμεις μπλόκαραν την έξοδο των αγροτών στην ΠΑΘΕ. Εν τω μεταξύ οι αγρότες παραμένουν στον συγκεκριμένο κόμβο επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ενώ στον κόμβο της Κουλούρας, οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν με τα τρακτέρ παρατεταγμένα, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσουν κάποια κινητοποίηση.

Κινητοποιήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Παράλληλα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας με συμβολική κατάληψη των Γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη με αιτήματα να πληρώσει άμεσα το κράτος στους τις οφειλές του (αποζημιώσεις) στους αγρότες και να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτει όλες τις ζημιές στην παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο που οφείλονται σε φυσικά αίτια και ασθένειες.

Τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα

Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μπλόκα υπάρχουν ακόμη: στο νομό Ημαθίας, στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, στον κόμβο των Κερδυλλίων, δίπλα στην Εθνική Οδό Σερρών- Καβάλας, ενώ μία μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το Ροδολίβο του Δήμου Αμφιπόλεως.

Τρακτέρ είναι, επίσης, παρατεταγμένα στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας, στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, με ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς της Δράμας στο ύψος Οχυρού, στο Κάτω Νευροκόπι. Σε Έβρο και Ροδόπη οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Φέρρες και στον κόμβο Καλλίστης.

Keywords
Τυχαία Θέματα