Τράπεζες: Αισιοδοξία κόντρα στο κλίμα

Απόλυτα βέβαιες εμφανίζονται οι διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης παρά τη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος.

Πέραν του σοκ που προκάλεσε το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και του άσχημου κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Χθες οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν βύθιση στη Σοφοκλέους με την μετοχή της Alpha Bank (χθες ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών καθώς και των warrants) να σημειώνει απώλειες της τάξης του 17,3% ενώ απώλειες άνω του 61% σημείωσαν τα warrants!. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 13,45% ενώ το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου (χθες ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης) υποχώρησε κατά 93,51%. Βύθιση 24,29% σημείωσε και η μετοχή της Eurobank που σήμερα διαπραγματεύεται για τελευταία ημέρα πριν την υλοποίηση του reverse split και την αντικατάσταση των μετοχών με 1 νέα για κάθε 10 παλαιές. Μικρότερες απώλειες, της τάξης του 4,09% σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία ωστόσο βρίσκεται σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερα της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών. Συγκεκριμένα η μετοχή έκλεισε χθες στα 3,99 ευρώ ενώ οι νέες μετοχές διατίθενται στην τιμή των 4,29 ευρώ έκαστη.

Πειραιώς: Άνω του 1 δισ. ευρώ

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχει εξασφαλίσει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς υπερκαλύπτοντας το όριο του 10% (533 εκατ.) ευρώ της ιδιωτικής συμμετοχής. Σύμφωνα με πληροφίες πέραν των 570 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν οι δυο στρατηγικοί επενδυτές (Millennium και Societe Generale) ο όμιλος έχει εξασφαλίσει πρόσθετα 500 εκατ. ευρώ από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Με τα δεδομένα αυτά ο όμιλος θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερα κεφάλαια από τα 1 δισ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 300 – 400 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρουν οι μέτοχοι της τράπεζες. Έτσι το ποσό που θα συγκεντρώσει ο Όμιλος Πειραιώς μπορεί να προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ έναντι συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 7,3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCo’s).

Εθνική: Σιγουριά για την ΑΜΚ

«Σας γνωρίζουμε την εδραιωμένη πεποίθηση της Τράπεζας ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση της απαιτούμενης κατά νόμο, όπως ειδικότερα εξειδικεύεται με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, ιδιωτικής συμμετοχής, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών (υπολογιζόμενη κατ΄ ελάχιστον σε 800 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να διατηρήσει την ανεξαρτησία και πολυμετοχικότητά της, προσηλωμένη στην εκπλήρωση του αναπτυξιακού εθνικού ρόλου που επί 172 χρόνια ακατάπαυτα υπηρετεί», αυτό υπογραμμίζει η διοίκηση της Εθνικής σε επιστολή που απέστειλε στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα έχει συγκεντρώσει άνω του 1 δισ. ευρώ και η αύξηση θα καλυφθεί χωρίς να χρειαστεί η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα