ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ

07:40 5/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Την ελπίδα ότι η αυριανή εκλογική αναμέτρηση θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης η οποια θα προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών

Η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Όπως σημειώνουν η κατάσταση στην οικονομία είναι οριακή και απαιτείται η άμεση σταθεροποίηση της κατάστασης, σε πρώτη φάση, και αμέσως μετά την ενεργοποίηση

δράσεων για την βελτίωση των συνθηκών. Όπως σημειώνουν η δραματική συρρίκνωση της αγοράς, η έλλειψη ρευστότητας και κυρίως η μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τον σκληρό πυρήνα του παραγωγικού ιστού οδηγώντας στο όριο ακόμα και ισχυρούς παραγωγικούς ομίλους της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δραματικές επιπτώσεις καθώς η πτώση ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου θα συμπαρέσυρε πολλές δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για την ανατροπή της κατάστασης αυτής απαιτείται μια δυναμική προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός με την αναθέρμανση της οικονομίας. Η σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες (που σήμερα ξεπερνούν τα 6 δις. ευρώ) και η εκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων μπορούν σύμφωνα με στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων να αποτελέσουν τα δυο πρώτα σημαντικά βήματα στην προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος.

Στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης εξετάζεται το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση του ΕΣΠΑ από την κεντρική διοίκηση στις τράπεζες με το Υπουργείο Οικονομίας να έχει εποπτικό – ελεγκτικό ρόλο. Η διαχείριση του ΕΣΠΑ από τις τράπεζες θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην υλοποίηση των έργων και την ενίσχυση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Επίσης, τονίζουν, ότι απαιτείται η ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει σταδιακά να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Όπως εκτιμούν η εξόφληση τον υποχρεώσεων προς το δημόσιο, που προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, θα είχε πολλαπλασιαστική επίπτωση στην αγορά και τη ρευστότητα. Επιπρόσθετα η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, θα έδινε μεγάλη ώθηση στην ψυχολογία και θα διοχέτευε ρευστότητα στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα