Τριγμοί στο στρατόπεδο της Μέρκελ

Έτσι, σήμερα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Φόλκερ Βίσιννγκ, διεμήνυσε από την εφημερίδα Welt am Sonntag ότι δεν προτίθεται να ταχθεί υπέρ οποιουδήποτε μέτρου αυξάνει το βάρος για τους φορολογουμένους. Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φόλκερ Βίσιννγκ σημείωσε: «Εάν ο Σόιμπλε θέλει να αυξήσει τα έσοδα, αυξάνοντας το ΦΠΑ,

τότε θα πρέπει να δώσει στους φορολογούμενους κάτι πίσω σε κάποιο άλλο πεδίο».

Οι αντιδράσεις στους κόλπους των Ελεύθερων Δημοκρατών έχουν προκύψει μετά από δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel ότι ο Υπουργός Οικονομικών θέλει να αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο 19% που θα επιβάλλεται ενιαία σε όλες τις αγορές, καταργώντας το μειωμένο 7% που ισχύει για πολλά είδη, με στόχο να εισρέουν στα ταμεία του ομοσπονδιακού κράτους επιπλέον 23 δισ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει σχέδια για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα λιτότητας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που θα μείωναν τις κοινωνικές δαπάνες και θα έπλητταν τους συνταξιούχους, προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της ισοσκελισμένο έως το 2016».

Ωστόσο, το Υπουργείο δια του εκπροσώπου του διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο σενάριο. Βέβαια, αν και το χρέος της Γερμανίας μειώνεται σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της, παραμένει στο 81,5%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από την ονομαστική οροφή του 60% για την ευρωζώνη. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα θα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2012 και πλεονάσματα που θα ανέρχονται στο 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ το 2013 και το 2014.

Στο πολιτικό σκηνικό, οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης (SPD) και το κόμμα Αριστερά (Die Linke) καταδίκασαν τα κυβερνητικά σχέδια για τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών που αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα