Τρομάζει τους καταθέτες η διγλωσσία της Ευρώπης

Οι όροι αυτοί ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και αλλάζουν το τραπεζικό μοντέλο στην Ευρώπη, με ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, μείωση στη ροή των καταθέσεων και περιορισμένες προοπτικές για υψηλότερα μερίσματα προς τους μετόχους, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Λάδι στη… φωτιά ρίχνουν οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε εκ νέου λόγο για επιβάρυνση των καταθετών σε περίπτωση διάσωσης τραπεζών. Αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής

των μεγαλοκαταθετών -με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ- στο κόστος μελλοντικών περιπτώσεων διάσωσης τραπεζών!

«Θα σπάσουμε τον αυτοματισμό που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις. Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι καταθέτες. Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του στο ολλανδικό δίκτυο Rtl.

Τη Δευτέρα ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις σε Reuters και Financial Times, ότι ο τρόπος διάσωσης της Κύπρου με κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για τη διαχείριση των τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη. Κάτι που λίγο αργότερα ανασκεύασε.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν πτώση στα χρηματιστήρια και αποδυνάμωση του ευρώ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δέχθηκε έντονη κριτική από τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ολάντ και Ραχόι διαφωνούν με Ντάισεμπλουμ

Αντίθετος με τις απόψεις του Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που υπογράμμισε την ανάγκη για εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που υπονομεύθηκε στην Κύπρο.

Ο κ. Ολάντ σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι είναι προσηλωμένος στη «ασφάλεια των καταθέσεων που πρέπει να είναι μια απόλυτη και αμετάκλητη αρχή».

Παράλληλα, σημείωσε πως «η Κύπρος ήταν μια ειδική, μοναδική και εξαιρετική περίπτωση» .

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος υποστήριξε πως «η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων πρέπει να είναι απόλυτη και αμετάκλητη».

Keywords
Τυχαία Θέματα