«Τροβατόρε» στο Ηρώδειο

22:20 3/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμά της στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η εμβληματική όπερα του Βέρντι ανεβαίνει ξανά από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Όχι άδικα ο «Τροβατόρε» θεωρείται το αρχετυπικό μελόδραμα του Ρομαντισμού. Ορμητική μουσική, άριες και ντουέτα που σφύζουν από πάθος, υπέροχα χορωδιακά κομμάτια, στοιχεία που προϋποθέτουν κορυφαίες ερμηνευτικές δυνατότητες. Και μια υπόθεση γεμάτη ανατροπές και αναπάντεχες αποκαλύψεις που καθηλώνουν το θεατή.

Δύο αδέλφια που δε γνωρίζουν τη

συγγένειά τους βρίσκονται ερωτευμένα με την ίδια γυναίκα. Μια τσιγγάνα, που φέρει το δικό της δράμα, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη. Όλα αυτά με φόντο την Ισπανία, τόπο διασταύρωσης διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων. Ο «Τροβατόρε» σηματοδοτεί στην πραγματικότητα το απόγειο της καριέρας του Βέρντι. Ο ίδιος έγραφε το 1862 πως σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρεθείς  θα δεις και θα ακούσεις τον «Τροβατόρε».

Ενάμιση αιώνα αργότερα τα γεγονότα τον επιβεβαιώνουν πλήρως. Την ευθύνη για το ανέβασμα του «Τροβατόρε» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανέλαβε σχεδόν εξολοκλήρου ο Ιταλός μάγος της όπερας, όπως αποκαλείται, Στέφανο Πόντα. Ο Πόντα εκτός από τη σκηνοθεσία, επιμελείται τους φωτισμούς, τα σκηνικά και τα κοστούμια.  Ο ίδιος σημειώνει για το Βέρντι: «Ο συνθέτης αυτός διέθετε την ικανότητα να συνοψίσει την δαιδαλώδη και αναληθοφανή πλοκή του Τροβατόρε και να την εξυψώσει σε κάτι θεϊκό, μέσω μιας μουσικής που ήταν ταυτόχρονα δυνατή και ανεξάρτητη. Δεν είναι το λιμπρέτο ή ο λόγος, αλλά η μουσική και η δραματουργία του συνθέτη, οι οποίες κατορθώνουν να προσδώσουν η μία στην άλλη εκείνη την απόλυτη καθολικότητα, που βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία προς την αιώνια ποιότητα ενός χώρου».

INFO: Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 10, 12, 13 & 14/06 στις 21.00, εισιτήρια από 25 έως 100 ευρώ, φοιτητικό & παιδικό 15 ευρώ, προπώληση στα ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61 και τηλεφωνικά στο 210 3662100), στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39) & στο www.greekfestival.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα