ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΞΙΣΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

18:10 2/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το συνέδριο του Economist ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, που σημείωσε επίσης ότι «όσο περισσότερο θα διαρκεί το μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας».

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψει το Μνημόνιο, σε συνεργασία με τους εταίρους της, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής ως «μη βιώσιμο». «Η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, τη μόνη θεσμική έξοδο από την ευρωζώνη», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «απευκταιά για όλους εξέλιξη».

«Δεν είναι δυνατόν μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, και να έχει ανάπτυξη, και να πληρώσει 110 δισ. σε τόκους μέχρι το 2020. Πρόκειται για εξίσωση δίχως λύση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος ακόμη και δηλώσεις επιτελών του ΔΝΤ, που χαρακτήριζαν το πρόγραμμα της Ελλάδας ως «υψηλού ρίσκου».

«Κυνηγώντας διαρκώς την ουρά της, η Ελλάδα εξωθεί ολοένα και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού στο όριο της κοινωνικής αναπαραγωγής τους. Καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν μπορεί να επωμίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα το βαρύ κόστος της εμμονής σε αδιέξοδες πολιτικές. Η χρεοκοπία της τρόικας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετεξελιχθεί – και δεν θα μετεξελιχθεί – σε χρεοκοπία της Ελλάδας», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Επίθεση στην κυβέρνηση

Όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, επειδή δεν εξασφάλισε για την Ελλάδα το «κεκτημένο της 29ης Ιουνίου», όπως το χαρακτήρισε, δηλαδή τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών και ιταλικών τραπεζών. «Η συγκυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να εξαιρέσει την πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, την Ελλάδα, από τις κατ’ αρχήν ευνοϊκές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η Ελλάδα της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης συντάσσεται όχι με τους χρεώστες, αλλά με τους δανειστές. Με τον ευρωπαϊκό Βορρά και όχι με το Νότο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.  Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έστειλε «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει», ενώ επανέλαβε την άποψή του ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα, αν δεν εξασφαλιστεί για την Ελλάδα η απόφαση της 29ης Ιουνίου που ισχύει για την Ιταλία και την Ισπανία».

Keywords
Τυχαία Θέματα