Τσουνάμι ύφεσης στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου

Η κρίση που μαστίζει τη ζώνη του ευρώ διαφαίνεται στην παγκόσμια διακίνηση containers, καθώς η αύξηση που πέτυχαν τα 25 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου μέσα στο 2012 σε σχέση με το 2011, ήταν μόλις 4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alphaliner το 2011, η αύξηση της συνολικής διακίνησης έφτασε το 8,7% σε σχέση με το 2010, όπου σημειώθηκε αύξηση 15,5% σε σχέση με το 2009. Στα 25 μεγαλύτερα λιμάνια περιλαμβάνονται 11 που βρίσκονται στη Κίνα, επτά ακόμα στην υπόλοιπη Άπω Ανατολή, τέσσερα στην Ευρώπη δύο στις ΗΠΑ και ένα στη Μέση Ανατολή.

Η

μείωση του ρυθμού ανάπτυξης έγινε εντονότερη στο β’’ εξάμηνο του 2012, όταν και έφτασε το 2,8%, ενώ αναφορικά με τις γραμμές Ασίας – Ευρώπης καταγράφηκε μείωση κατά 4,4% και σε ό,τι αφορά τις γραμμές Άπω Ανατολή – Βόρεια Αμερική, η πτώση στη διακίνηση containers σε σχέση με το 2011 έφτασε το 0,4%. Η Alpahliner λέει ότι η εν λόγω τάση αναμένεται να συνεχιστεί και στο 2013, τουλάχιστον για το α’’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Στην Ευρωζώνη, το Δεκέμβριο, πτώση παρουσίασαν οι εξαγωγές κατά 1,8% αλλά και οι εισαγωγές κατά 3%, αναδεικνύοντας την αδυναμία του κλάδου μεταποίησης και την πτώση της καταναλωτικής ζήτησης», υπογραμμίζει η G. Moundreas, η οποία υπενθυμίζει ότι, το τελευταίο τρίμηνο, παρουσίασαν ύφεση οι ισχυρές οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη για το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα