Βαριά σκιά της Κύπρου πάνω από την Ελλάδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Εκείνο που ανησυχεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι η πιθανότητα να ανατραπούν τα …προϋπολογισθέντα σε επίπεδο ύφεσης, αλλά και σε έσοδα: Το «κούρεμα» στα κεφάλαια ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, οι εμπορικοί δεσμοί με την Μεγαλόνησο και οι ισορροπίες που ανατρέπονται, αλλά και μια πιθανή νέα φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες,

είναι που τρομάζουν περισσότερο.

Ερωτηθείς μάλιστα παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά την σύσκεψη, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και κυρίως όσον αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που είχαν έκθεση στη Μεγαλόνησο. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη», επεσήμανε. Πάντως, για τις τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες επαναλειτούργησαν, πρόσθεσε ότι «υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Όλα πήγαν μια χαρά».

Αναφορικά, με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «πρέπει να τα έχουμε λήξει τις συζητήσεις πριν τις 12 Απριλίου (σ.σ.: συνεδρίαση του Eurogroup στην Ιρλανδία). Όλα θα τα πετύχουμε».

Μάλιστα, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του
ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τις γνωστές εκκρεμότητες, όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας-εφεδρείας- απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι έως στιγμής «προβολές» τοποθετούν τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ, ενώ για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. του Μαρτίου, θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων.

Παράλληλα, η τρόικα αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων, ενώ αναζητείται «φόρμουλα» για χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων και για καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Keywords
Τυχαία Θέματα