ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΗΛΟΣ

Η «νονά»

-Θα ήθελε να ξυπνά κάθε πρωί, στο σπίτι της στο Uckermark στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου της ανατολικής Γερμανίας όπου και μεγάλωσε.

-Θα παρέθετε, ως φανατική οπαδός του ποδοσφαίρου, γεύμα στον Βιθέντε ντελ Μπόσκε , τον προπονητή της εθνικής Ισπανίας για να συζητήσουν για την τακτική μιας ομάδας στο γήπεδο.

-Χαλαρώνει με περπάτημα, μαγείρεμα και ανέκδοτα.

-Παρότι φυσικός η ίδια δεν εμπιστεύεται τη χρήση πυρηνικής ενέργειας διότι οι κίνδυνοι της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχουν απροσδόκητες συνέπειες.

-Βλέπει και ξαναβλέπει την αγαπημένη της ταινία “Out of

Africa” με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Μέριλ Στριπ.

Κάτι τέτοιες προσωπικές  εκμυστηρεύσεις κάνει πότε πότε η δυο φορές παντρεμένη 58χρονη κόρη ενός θεολόγου πάστορα της οποίας το μεσαίο όνομα είναι Δωροθέα.

Αυτή είναι η καλή-όχι απαραιτήτως δημοσιοσχετίστικη – πλευρά της Γερμανίδας πολιτικού που βρίσκεται ήδη επτά χρόνια στο τιμόνι της καγκελαρίας του Βερολίνου. Την  άλλη,  τη μυστήρια και αινιγματική την περιγράφει στο πρόσφατο βιβλίο «Η Νονά» -κατά το Ιταλικό αφεντικό της Μαφίας «Νονός»- η συγγραφέας Γκέρτρουντ Χόλερ. Στις σελίδες του η Άνγκελα Μέρκελ απεικονίζεται ως εξουσιαστική, εγωπαθής εμμονική και αυταρχική  που οι τακτικές της απειλούν τα θεμέλια της Γερμανικής δημοκρατίας.

Η κριτική που της ασκείται προέρχεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών η οποία την κατηγορεί ως προδότη  του πυρήνα των συντηρητικών αξιών του κόμματος  και παρομοιάζει το ηγεμονικά  μοναχικό  στυλ της διακυβέρνησής της τόσο με εκείνο του ναζιστικού καθεστώτος  του Γ’ Ράιχ όσο και του κομμουνιστή ηγέτη της πρώην Ανατολικής  Γερμανίας  Έρικ Χόνεκερ.

Η «Νονά» περιγράφει η συγγραφέας έχει εδραιώσει το δικό της σύστημα εξουσίας ως μια ήπια παραλλαγή  του αυταρχισμού που συνθλίβει όλες τις άλλες φωνές και εκμεταλλεύεται τις σκληρές τιμωρίες που επιβάλλει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες για να κερδίζει την επιδοκιμασία των αλαζονικών και  πειθαρχημένων συμπατριωτών της που σιχαίνονται τους «τεμπέληδες» και «μπαταχτσήδες» λαούς της Νότιας Ευρώπης.

Ωστόσο παρά τα εσωκομματικά βέλη και τις καταγγελίες το κόμμα της καγκελαρίου, απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την υποστήριξη του 37% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με το πρακτορείο δημοσκοπήσεων Forschungsgruppe Wahlen, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το προτιμά το  29%. Όσο για την εκθεμελίωση της Δημοκρατίας αν σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα οι  ναζιστές καταγράφουν σημαντικά  δημοσκοπικά ποσοστά  αυτή δεν σίγουρα η Γερμανία.

Με όλα αυτά αναρωτιέμαι αν η Μέρκελ είναι ότι φαίνεται ή την έχουμε παρεξηγήσει; Ρώτησα διάφορους . Οι περισσότεροι μου απάντησαν ότι είναι χειρότερη και απ’ ότι φανταζόμαστε. Άλλοι , ανέβηκαν σχεδόν στα κάγκελα και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της καγκελάριου. Προφανώς, για την Άνγκελα Μέρκελ δεν τρέφουμε τα καλύτερα των αισθημάτων. Η σχιζοφρενική στάση της ηγεμονικής Γερμανίας  και η πεισματική τακτική εφαρμογής της λογικής «καρότου και μαστίγιου» απέναντι στην καταχρεω

Keywords
Τυχαία Θέματα