ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΗΤΑΣ

Tους τελευταίους μήνες επιστρέφουν χρήματα στο τραπεζικό σύστημα τα οποία ωστόσο γρήγορα κατευθύνονται για την εξόφληση των δυσβάσταχτων φορολογικών υποχρεώσεων, αναφέρουν στελέχη τραπεζών.

Σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση ρευστότητας στις τράπεζες καθώς μετά από ένα δραματικό πρώτο εξάμηνο το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου οι εκροές έχουν σταματήσει και μάλιστα επιστρέφουν χρήματα στις τράπεζες.

Ωστόσο όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η επιστροφή αυτή είναι προσωρινή καθώς γρήγορα …φεύγουν για την εξόφληση των δυσθεώρητων φορολογικών υποχρεώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο αν και το υπόλοιπο καταθέσεων παρέμεινε σταθερό στην πραγματικότητα σημαντικά κεφάλαια μπήκαν στο τραπεζικό σύστημα τα οποία όμως διοχετεύθηκαν για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περί τα 1,7 δισ. ευρώ μόνο από πληρωμές ιδιωτών για το φόρο εισοδήματος. Οι εισροές χρημάτων στο τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο ωστόσο το μεγαλύτερε μέρος γρήγορα κατευθύνεται στο …δημόσιο με την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων.

Το σημαντικό στην παρούσα συγκυρία, τονίζουν στελέχη τραπεζών, είναι ότι μετά από μια μεγάλη περίοδο αστάθειας το τελευταίο τετράμηνο η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Σημειώνεται ότι το 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 27,9 δισ. ευρώ, το 2011 σημείωσαν νέα μεγάλη μείωση κατά 35 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι εκροές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση (-26,64 δισ. ευρώ), αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κατάστασης, της πολιτικής αβεβαιότητας και του διάχυτου φόβου για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Το περασμένο Μάιο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ και κατά 7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο –λόγο της κορύφωσης της ανησυχίας για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη- ωστόσο μετά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου, η ανησυχία εκτονώθηκε και επέστρεψαν περί τα 4 δισ. ευρώ.

Η σταθεροποίηση των καταθέσεων και η ανάσχεση των εκροών έχει δώσει μεγάλη «ανάσα» στις τράπεζες ενώ έχει επιτρέψει και την μικρή μείωση των επιτοκίων δανείων. Επίσης έχει περιορίσει σημαντικά την ανάγκη των εγχωρίων τραπεζών να αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα, και τη διαδικασία έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι το ELA δεν είναι απεριόριστο και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές οι εγχώριες τράπεζες είχαν εξαντλήσει τη σχετική δυνατότητα.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ αποτελούν προϋπόθεση για να σταθεροποιηθεί περαιτέρω η κατάσταση στην οικονομία και να ενισχυθεί το θετικό κλίμα που δειλά έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Αν ακολουθήσει γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τότε μεγάλο μέρος της ρευστότητας που βρίσκεται σε θυρίδες θα επιστρέψει στις τράπεζες βελτιώνοντας ουσιαστικά τις συνθήκες ρευστότητα κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενερ

Keywords
Τυχαία Θέματα