Βέτο από την τρόικα για τις επαγγελματικές μισθώσεις

Στην δίωρη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών προέκυψε ότι οι δεύτεροι δεν κάνουν πίσω αναφορικά με τις επαγγελαμτικές μισθώσεις. Κατά τη ιάρκεια της συζήτησης, η ελληνική πλευρά κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης του ισχύοντος καθεστώτος των εμπορικών μισθώσεων, σύμφωνα με το οποίο οι παλιές μισθώσεις παραμένουν ως έχουν, ενώ οι νέες θα έχουν χρονική διάρκεια έξι

χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα έξι χρόνια.

Η τρόικα δεν δέχεται κάτι τέτοιο. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε με στοιχεία την αναγκαιότητα της προστασίας στην παρούσα φάση των εμπόρων, η τρόικα επέμενε πως τα εμπόδια δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη του εμπορίου και ότι τα ακίνητα μένουν ξενοίκιαστα όχι λόγω της ύφεσης, αλλά επειδή τους ιδιοκτήτες τους δεν συμφέρει να τα νοικιάσουν.

Κάποια στιγμή ο Κ. Χατζηδάκης παρενέβη βλέποντας το αδιέξοδο της συζήτησης και κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση προτείνοντας διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλιές συμβάσεις και αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα -όπως π.χ. η αποζημίωση που πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή, ένα θέλει να τον βγάλει πρόωρα κ.λπ.- και πρότεινε τριετή περίοδο για τις νέες μισθώσεις. Με αυτή την προοπτική οι τροϊκανοί δεν ενθουσιάστηκαν, ωστόσο, απάντησαν «θα το δούμε και θα σας απαντήσουμε σύντομα». Η απάντηση πιθανόν να έρθει με κάποιο e-mail.

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα