Βγήκε η ευρωζώνη από την ύφεση

H στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι κατά το τρίμηνο που τελείωσε τον Ιούνιο, η ζώνη του ευρώ βγήκε από μια ύφεση διάρκειας 18 μηνών, καθώς κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,3% (από προηγούμενο τρίμηνο στο επόμενο).

Η επίδοση αυτή είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Οι αναλυτές υπολόγιζαν αρχικά σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για την περίοδο από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, έπειτα από έξι διαδοχικά τρίμηνα οπισθοχώρησης, που αποτελούν την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στην ιστορία της ευρωζώνης.

Βγήκε από την ύφεση και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία βγήκε από την ύφεση καθώς το ΑΕΠ της σημείωσε άνοδο κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) σε μια πρώτη εκτίμησή του.

Έπειτα από δέκα διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά οπισθοχώρησε κατά 2% σε διάστημα ενός έτους, διευκρίνισε η INE.

Η βελτίωση κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, οφείλεται κυρίως σε «μια σημαντική επιτάχυνση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών», εξήγησε το ινστιτούτο.

Ύφεση στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, αν και εν υπάρχουν διαθέσιμα πρόσφατα στοιχεία, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε η ύφεση της τάξεως του 4,6%, έναντι ύφεσης 0,7% στην ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ.

Η ύφεση στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ΑΕΠ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη Γερμανία (0,7%) και τη Γαλλία (0,5%).

Ικανοποίηση από Όλι Ρεν

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακτά βαθμιαία τη δυναμική της, συμπεραίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Eurostat στοιχειοθετούν εκτιμήσεις για ήπια, υποτονική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τόνισε, ωστόσο, ότι θα ήταν πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η κρίση χρέους έχει φτάσει στο τέλος της, καθώς τα κράτη του ευρώ έχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια να υπερβούν.

Για το επόμενο έτος, ο κ. Ρεν εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ενισχυθούν, εφόσον αποτραπούν νέες πολιτικές κρίσεις και αναταραχές στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα