ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Άρχισε σήμερα στη Βραζιλία η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο+20), με τον γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν να δηλώνει ότι μέχρι τα βήματα που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο ζήτημα έως σήμερα είναι πολύ αργά.

Ο Μπαν Γκι Μουν κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου κάλεσε τους συμμετέχοντες να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία.

«Από τη Διάσκεψη για τη Γη του 1992, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν πολύ αργή. Τώρα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία (…). Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Ο κόσμος μας παρακολουθεί για να δει αν οι λέξεις αντικατοπτρίζονται σε πράξεις» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Στην τριήμερη σύσκεψη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της εικοστής επετείου της Διάσκεψης για τη Γη που πραγματοποιήθηκε στην ίδια πόλη, θα συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ηγέτες.

Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι είναι επείγον να ανανεωθεί η πολιτική δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη, να συμπληρωθούν τα κενά από προηγούμενες συνόδους κορυφής και να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια και μακροπρόθεσμα. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» είπε.

Το μήνυμα της νέας γενιάς

Η Νεοζηλανδή έφηβη Μπρίτανι Τρίλφορντ απευθύνθηκε στους ηγέτες εξ ονόματος των 3 δισ. παιδιών του πλανήτη.

«Εμείς, η επόμενη γενιά, ζητούμε την αλλαγή. Ζητούμε δράση ώστε να έχουμε μέλλον και να είναι εγγυημένο. Πιστεύουμε ότι στις επόμενες 72 ώρες, θα βάλετε τα συμφέροντά μας μπροστά από όλα τα άλλα συμφέροντα και με τόλμη θα κάνετε το σωστό. Παρακαλώ ηγηθείτε. Θέλω ηγέτες που καθοδηγούν» είπε η Τρίλφορντ και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να τελειώσω ζητώντας σας να σκεφτείτε γιατί είστε εδώ και τι μπορείτε να κάνετε. Είστε εδώ για να σώσετε τα προσχήματα. Ή είστε εδώ για να σώσετε εμάς;».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, δήλωσε σε σύντομο χαιρετισμό της ότι ελπίζει πως η “ιστορική” διάσκεψη κορυφής θα είναι επιτυχής.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αναδυθούν με την ευκαιρία της διάσκεψης οι προκλήσεις» τόνισε η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα