Διπλάσια κεφάλαια συγκέντρωσε η Τράπεζα Πειραιώς

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανταπόκριση των επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώθηκαν τελικά 1,4 δισ. ευρώ. Έτσι ο όμιλος Πειραιώς παρά τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών που προκάλεσε το θέμα της ΕΡΤ και η κυβερνητική κρίση με την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, συγκέντρωσε συνολικά το 20% των αναγκαίων κεφαλαίων (έναντι του ορίου του 10%) επίδοση που

αποτελεί την υψηλότερη ιδιωτική συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε σε τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης

Ετσι υπερκαλύπτεται το ελάχιστο όριο της ιδιωτικής συμμετοχής και μάλιστα χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocoʼs). Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαμορφώνονται στα 7,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση 4.958.235.292 νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν σε επενδυτές και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή των 1,7 ευρώ εκάστη. Η τράπεζα είχε «κλειδώσει» ποσό κοντά στο 1 δισ. ευρώ από στρατηγικούς επενδυτές (Millenniumm BCP και Societe Generale), καθώς και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο εγχείρημα και πολλών ιδιωτώ επενδυτών. Σημειώνεται ότι οι μετοχές που αποκτήθηκαν μέσω της αύξησης θα συνδέονται με warrants, δηλαδή τίτλους που θα δίνουν το δικαίωμα στους κατόχους, να αγοράζουν μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή έκδοσης (1,7 ευρώ). Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου τα βασικά ίδια κεφάλαια (tier 1) του ομίλου θα διαμορφωθούν στα 8,6 δισ. ευρώ. Οπως εκτιμάται από την τράπεζα η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση καθώς και των warrants θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα