ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΑΝΤ-ΜΟΝΤΙ

18:10 4/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Υπέρ μιας χρονικής παράτασης, υπό όρους, για την επίτευξη των επιβεβλημένων από την τρόικα στόχων στην Ελλάδα τάχθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. 

Συγκεκριμένα ο  Ολάντ είπε ότι «εάν η έκθεση της Τρόικας είναι θετική, επιβεβαιώσει ότι υπάρχει αξιοπιστία, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα, θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο

που να διατηρεί παράλληλα την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».

Επίσης ερωτηθείς για τις προσεχείς κινήσεις της ΕΚΤ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περιορίστηκε να τονίσει ότι η θέση του είναι πως οφείλεται να εφαρμοστούν οι αποφάσεις τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: δηλαδή η τράπεζα, «μέσω μηχανισμών σταθερότητας, να μπορεί να παρεμβαίνει γρήγορα ύστερα από μια σαφή αίτηση κράτους-μέλους» ώστε να μειώνεται το κόστος δανεισμού της.

«Συμφωνώ απολύτως σε όλα», είπε από την πλευρά του ο Μόντι και πρόσθεσε:

«Η ταύτιση απόψεων στις διμερείς σχέσεις συνεχίστηκε, όπως και το κλίμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, όπως και η κοινή εκτίμηση σε σχέση με διεθνείς εξελίξεις…Από την εκλογή του προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο (Κορυφής της ΕΕ) του Ιουνίου» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όσα ετοιμάζονται για την σταθεροποίηση των αγορών με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συμβάλλαμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να κάνουμε ‘το μάθημά μας’, αλλά παράλληλα ότι χρειάζεται και αναγνώριση από την Ένωση και την λειτουργία της Ευρωζώνης, ώστε να μην συνεχίσουν να υφίστανται σπρεντ (σ.σ. διαφορές αποδόσεων των επιτοκίων) που λειτουργούν ως μεγάλο εμπόδιο. Θα επαγρυπνούμε ώστε να γίνουν πράξη όλα όσα αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου», συνέχισε ο Μόντι.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η σχέση Ιταλίας και Γαλλίας είναι ισχυρή και βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση στα θέματα της Ευρωζώνης. Υπάρχει κοινή βούληση για ανάπτυξη και για μια ευρωπαϊκή πορεία αλληλέγγυας ολοκλήρωσης. Για το Ευρώ υπάρχουν τρεις σταθμοί: πρώτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου. Δεύτερον, να καταφέρουμε να χειριστούμε το θέμα της Ελλάδας. Ελπίζουμε η έκθεση της Τρόικας να μας επιτρέψει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να φτάσουμε σε λύση…Τρίτος σταθμός είναι η τραπεζική ένωση και η εμβάθυνση της οικονομικής και χρηματιστικής ένωσης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα