ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Η ΜΕΡΚΕΛ

Σε συμφωνία κατέληξε σήμερα η Άγκελα Μέρκελ με τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων και για να υπερψηφίσουν τον νόμο, που περιλαμβάνει την εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η ψηφοφορία θα γίνει στην βουλή την 29η Ιουνίου. Ωστόσο, για να

τεθεί προς ψήφιση ο νόμος πρέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη, κάνοντας ορισμένες παραχωρήσεις, η Μέρκελ συμφώνησε με τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης -όπως τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους- να ψηφίσουν υπέρ του νόμου στην Μπούντεσταγκ, Κάτω Βουλή. Σήμερα, μετά από διαπραγματεύσεις, εξασφάλισε και τη στήριξη των Λέντερ, οι εκπρόσωποι των κρατιδίων στην Μπούντεσρατ ή Άνω Βουλή, που εξέφραζαν ανησυχίες ότι η ψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και ζητούσαν τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αν και η υπερψήφιση του νόμου δεν φαίνεται ότι θα αποτελέσει πρόβλημα, η επικύρωση και η εφαρμογή του παραμένουν τα μεγάλα ερωτηματικά. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, την Πέμπτη, ζήτησε να μην υπογραφεί ο συγκεκριμένος νόμος από τον πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή εναντίον του που έχει καταθέσει το αριστερό κόμμα Ντι Λίνκε.

Επιθυμία της καγκελαρίου ήταν ο νόμος να εγκριθεί αμέσως, ώστε ο ΕΜΣ να λειτουργήσει τον Ιούλιο. Το Ταμείο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν επικυρωθεί η σύστασή του από τις χώρες που παρέχουν το 90% του κεφαλαίου του. Αυτό σημαίνει ότι η έγκρισή του από την Γερμανία είναι καθοριστική, αφού το Βερολίνο παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των πόρων του ΕΜΣ.

(ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα