ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

19:00 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Την Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ. συγκαλεί εκτάκτως αύριο ο Αντ. Σαμαράς προκειμένου να «ελέγξει» τις εντεινόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Πρόταση σύμπτυξης κεντροδεξιού μετώπου από Άρη Σπηλιωτόπουλο.


Με στόχο να ελέγξει τα κύματα αντιδράσεων πριν αυτά μετατραπούν σε τσουνάμι ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί αύριο το μεσημέρι την Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας,

την ίδια στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών που σε, κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, θέτουν ακόμα και ζήτημα ηγεσίας.

«Κάποιοι λέγανε πριν δύο χρόνια πως ο Καραμανλής οδήγησε την ΝΔ σε “ιστορικό χαμηλό”. Τώρα την βυθίσανε στον ιστορικό της πάτο» σχολίασε χθες ο Ευάγγελος Αντώναρος, θέση από την οποία έλαβε σαφής αποστάσεις το γραφείου του Κ. Καραμανλή. Σε παράλληλο χρόνο, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος – και νωρίτερα ο Νικ. Κακλαμάνης – ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επανένωση της κεντροδεξιάς, ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι χωρίς ένωση δυνάμεων η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τύχη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές λάβουν χώρα.

Οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της Ν.Δ είναι ζωηρές στο εσωτερικό, μένουν όμως μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καθώς θα ήταν προφανώς εκτός τόπου και χρόνου η ανακίνηση εσωκομματικού ζητήματος ενόσω η χώρα παραμένει ακυβέρνητη. Ωστόσο, αντικείμενο των συζητήσεων δεν αποτελεί μόνον η διαδικασία καταλογισμού ευθυνών αλλά και το ίδιο το αύριο του κόμματος καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να αντιπαρατάξει το δικό της… Τσίπρα απέναντι στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να επαναλάβει το πείραμα του 1996 με τον 40άρη Καραμανλή.

Σε αυτό το κλίμα, η αυριανή τοποθέτηση του κ. Σαμαρά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα αναλάβει και ποιο μερίδιο ευθύνης για την ήττα; Θα περιορίσει την κριτική σε οργανωτικά και άλλα ζητήματα ή θα περάσει και στο επίπεδο της απόδοσης προσωπικών ευθυνών; Κι αν ναι, σε ποιους, και στον στενό πυρήνα συνεργατών που «έτρεξαν» το κόμμα από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα;

Επίσης, θα αναλάβει πρωτοβουλία πρόσκλησης της Ντόρας Μπακογιάννη, Στεφ. Μάνου και Γ. Καρατζαφέρη στο κόμμα; Κι αν ναι, με ποιους όρους, καθώς εμφανώς πλέον η πρωτοβουλία του έρχεται ως συνέπεια του συντριπτικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου και των σχετικών αιτημάτων των βουλευτών. Επιπλέον, πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και, συνεπώς, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κόψει θέσεις από τους ήδη εκλεγμένους βουλευτές προκειμένου να δημιουργήσει χώρο για τα στελέχη που θα επιστρέψουν στο κόμμα.

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, στο οποίο μοιάζει να μην υπάρχει – τουλάχιστον για αρκετούς –  εύκολη και κυρίως νικηφόρα λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα