Υποχρεωτικά κάθε μήνα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλουν μηνιαίες τις συγκεντρωτικές καταστάσεις όπου θα δηλώνουν όλα τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει καθώς και τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως, από το πρώτο ευρώ. Ήδη το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχει δημιουργήσει αντιδράσεις με τους λογιστές να ζητούν να μην τεθεί σε ισχύ.

Η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει

όλα τα παράθυρα φοροδιαφυγής και να ελέγξει το σύνολο των συναλλαγών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών. Η υποχρέωση υποβολής των στοιχείων σε μηνιαία βάση θα ξεκινήσει εντός του έτους. Με το ισχύον σήμερα σύστημα, η υποβολή γίνεται σε ετήσια βάση και αφορά το αμέσως προηγούμενο έτος, ενώ τα φορολογικά στοιχεία που καταχωρούνται υποχρεωτικά αφορούν τιμολόγια που υπερβαίνουν σε αξία τα 300 ευρώ έκαστο.

Τ σχέδιο υπουργικής απόφασης τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης με στόχο όπως αναφέρει «να καταστεί δυνατή η μετάβαση μεσοπρόθεσμα σε ηλεκτρονικά κεντρικά αποθηκευμένα βιβλία».

Τι προβλέπει το σχέδιο:

1) Την υποχρέωση να υποβάλουν κάθε μήνα καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών θα την έχουν όλες οι επιχειρήσεις, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς επίσης και οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. Οι καταστάσεις πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

2) Στις καταστάσεις θα πρέπει να καταχωρούνται:

α) Ο Α.Φ.Μ. του πελάτη ή του προμηθευτή.

β) Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.

γ) Η αξία της συναλλαγής, προ Φ.Π.Α.

δ) Ο Φ.Π.Α. που επιβαρύνει την συναλλαγή.

ε) Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο.

3) Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων, ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα του μήνα που αφορούν, υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

4) Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του δικτυακού τόπου της Γ.Γ.Π.Σ.

Keywords
Τυχαία Θέματα