Υπομνήματα από τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

Οι δύο γυναίκες δηλώνουν απόλυτο σεβασμό στο Εθνικό Κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες διότι «αν μη τι άλλο ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, διάνυσε ουσιαστικά τη ζωή του ως κοινοβουλευτικός άνδρας υπηρετώντας με συνέπεια τις αρχές του κοινοβουλευτισμού, ακόμα και σε δύσκολες εποχές».

Σημειώνουν επίσης ότι «από σειρά ατυχών συμπτώσεων εμφανίζονται ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, υποψίες αβάσιμες» και ότι έχουν κληθεί και εξετασθεί ως ύποπτοι από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Ειδικά η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι ο σύζυγος της Ανδρέας

Ρωσσώνης και αδελφή της Ελένης Παπακωνσταντίνου εμφανίζονται ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Στις ιδίου περιεχομένου επιστολές τους επισημαίνουν ότι η ελεύθερη εκτίμηση κάθε απάντησής τους είναι δυνατόν-θεωρητικώς- να δώσει λαβή εναντίον όλων τους και ότι κατά το νόμο άρθρο 222 και 223 του Κ.Π.Δ. δικαιούνται να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Αντίστοιχα υπομνήματα έχουν διαβιβαστεί στην προανακριτική και από τους κ.κ. Συμεών Σικιαρίδη και Ανδρέα Ρωσσώνη

Στην προανακριτική επιτροπή προσκομίζονται μαζί και οι έγγραφες εξηγήσεις που είχαν υποβληθεί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Ειδικά το ζεύγος Σ. Σικιαρίδη και Ελένη Παπακωνσταντίνου έχουν εγγράφως καταθέσει ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν υπερκαλύπτουν το ποσό του λογαριασμού που έδωσε λαβή για έρευνα. Ειδικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικό και ελεγχόμενο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναφέρουν ότι χωρίς τίποτε να έχει σκιάσει τις συγγενικές τους σχέσεις, δεν διατηρούσαν δεσμούς συντροφιάς μαζί του από λόγους συγκυριακούς. Μάλιστα οι σχέσεις τους κρατήθηκαν σε απόσταση όταν εκείνος κατέβηκε υποψήφιος στην Κοζάνη με το ΠΑΣΟΚ και γι΄ αυτό δεν τον στήριξαν πολιτικά. «Δεν μας συνδέουν δεσμοί οικονομικοί ή επαγγελματικοί(διατηρούμε από κοινού μόνο ένα πατρογονικό αγροτεμάχιο με ερειπωμένοι κτίσμα στην Κοζάνη). Την πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι στη Σέριφο έχουμε γειτονικές ιδιοκτησίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το ζεύγος κατηγορηματικά δηλώνει ότι ουδέποτε μίλησαν με τον εξάδελφό τους για την αρχικά θρυλούμενη και ήδη επίμαχη λίστα και προσθέτουν ότι δίνουν απόλυτη πίστη στη διαβεβαίωσή του ότι ο ίδιος ουδεμία επέμβαση επιχείρησε ποτέ στο κείμενο.

Σε ότι αφορά στον Ανδρέα Ρωσσώνη στις γραπτές εξηγήσεις του ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα χρήματα που είχε στην HSBC τα μετέφερε στην Ελλάδα δυνάμει του Ν. 3259/2004 εξαντλώντας τη φορολογική υποχρέωση που είχε για τα ποσά αυτά και ότι δεν είχε κανένα λόγο να παρακινήσει οιονδήποτε να διαγράψει το όνομα του από τη λίστα. Ειδικά για το εξάδελφο της γυναίκας του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έχει καταθέσει εγγράφως ότι λόγω της πολιτικής του φυσιογνωμίας είχε αυτοδυνάμως λόγο να μην θέλει οικογενειακώς να συνδέεται με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, «συνεπώς και αν ήθελε υποτεθεί ότι πράγματι- ο πρώην υπουργός νόθευσε κείμενο, που εξέθεσε σε αρνητική πολιτική κριτική το όνομα του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι. Χωρίς, δηλαδή, να απαιτείται, προς παρακίνηση του, οποιαδήποτε ηθική αυτουργία, οιουδήποτε».

Εν αναμονή του πορίσματος του ΣΔΟΕ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της προκαταρκτικής επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανέφερε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ ανέφερε ότι η επιτροπή αναμένει τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου, είτε το απόγευμα, είτε αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα