Υπόσχονται ακόμη και «διπλή δόση» οι Ευρωπαίοι

08:45 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις με το επιτελείο του και με την πρώτη ευκαιρία είδε και τον Πρωθυπουργό: Τα όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται και να πάρουν σάρκα και οστά άμεσα. Μια πρόοδος σε σχέση με τα συμφωνηθέντα που θα «τσεκαριστεί» σε αυτή την συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών,

Δεν είναι τυχαίο ακόμη που ο Γιάννης Στουρνάρας

από κοινού με τον Κωστή Χατζηδάκη δίνουν συνέντευξη για το προωθούμενο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και αγορών (μεταφορείς, βυτιοφορείς, taxi, γάλα στα ράφια των super market) και το αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει στην αγορά εργασίας.

Ούτε τυχαίο ήταν ότι η Αθήνα βγήκε στις αγορές και δανείστηκε σχεδόν 1,3 δισ. μέσω εντόκων γραμματίων: Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά αποτυπώνουν μια ανησυχία που διακρίνει την Κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup που δεν θεωρεί καθόλου δεδομένη την εκταμίευση ..όχι διπλής δόσης, αλλά ούτε καν εκείνη των 4,2 δισ. ευρώ

Από τις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν πως δεν αποκλείεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων του Μαρτίου και του Ιουνίου ( 4,2 δισ. ευρώ+ 3,2 δισ. ευρώ: Σύμφωνα με παράγοντες της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν και θα επικυρώσουν την αξιολόγηση της Τρόικα, ενώ στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση δύο δόσεων συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ!

«Δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για εκπλήρωση προκειμένου να δοθούν οι δυο δόσεις», σημείωναν χαρακτηριστικά, αλλά τονίζουν ότι οι προκλήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν οι ίδιες και αφορούν την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Η Αθήνα πρέπει να έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα ικανά να σηκώνουν στις 20 Μαΐου το βάρος της εξόφλησης ομόλογο ύψους 5,6 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα