ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Αν και η τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. ΕΚΤ)  δήλωσε ικανοποιημένη από την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος στην Ιρλανδία τόνισε, όπως συνηθίζει, την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να ξαναμπεί η οικονομία της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Σύμφωνα με την έκτη κατά σειράν έκθεση των εμπειρογνωμόνων, του ΔΝΤ, της Ε.Ε.και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σήμερα στο Δουβλίνο,  στο τέλος περίπου

10ήμερης επίσκεψης,  επισημαίνεται ότι υπάρχει ικανοποίηση από την εφαρμογή από την ιρλαδική κυβέρνηση του προγράμματος για την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, επιθυμούν όμως από κοινού και νέα μέτρα ενθάρρυνσης της ανάπτυξης.

Η τρόικα επισημαίνει ότι «παρουσιάζει στοιχεία εδραίωσης η εφαρμογή του προγράμματος» δημοσιονομικής λιτότητας, έναντι του οποίου το Δουβλίνο έχει από το 2010 συμφωνηθεί να λάβει συνολική βοήθεια 85 δισ.ευρώ.

Η τρόικα αναφέρει ότι  η ιρλανδική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον εγκλωβισμό της εθνικής της  οικονομίας σε υφεσιακό κύκλο, όπως συμβαίνει με τις οικονομίες και άλλων μελών της 17μελούς ευρωζώνης και τονίζει ότι έχει μπροστά της σήμερα πολυάριθμες προκλήσεις και θα πρέπει να εξετάσει τα μέτρα, που θα βοηθήσουν, ώστε να ξαναμπεί η οικονομία της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Επιπλέον η τρόικα χαιρετίζει την ομάδα εργασίας που συστήθηκε στο Δουβλίνο,  αποστολή της οποίας θα είναι ακριβώς η εξέταση τέτοιων μέτρων.

«Στόχος είναι με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, να μεγιστοποιηθούν η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία της οικονομίας της Ιρλανδίας».

Για φέτος, η τρόικα προβλέπει για την Ιρλανδία ανάπτυξη 0,5% , παρά την τωρινή ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα