Ζωγραφίζοντας την τρέλα

Ο -βραβευμένος με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη- Γιώργος Κακουλίδης επιχειρεί την εικονογράφηση της τρέλας με το πινέλο του και αναφέρει χαρακτηριστικά για τις καλλιτεχνικές του ρίζες: «Ο παππούς μου ήταν γλύπτης, ο πατέρας μου ζωγράφος. Μεταφράζοντας τον πυκνό λόγο τους, βρέθηκα μπροστά σε λέξεις και χρώματα. Από το ένα ατελιέ στο άλλο, μεγάλωσα ανάμεσα σε ζωγράφους και ποιητές. Δεν ζωγραφίζουμε για λόγους αισθητικής, αλλά για να αλλάξουμε εαυτόν και αλλήλους. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, η ζωγραφική ξεπέφτει και γίνεται διακοσμητική».

Για την εν λόγω

πέμπτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κακουλίδη, που περιλαμβάνει 25 έργα διαφορετικών διαστάσεων, με λάδι και ακρυλικά χρώματα, ο ιστορικός τέχνης Δημήτρης Βάσσος σημειώνει στον πρόλογό του: «Ο ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης δεν τσαλαβουτάει σε μια δήθεν λόγια παράδοση. Η ανάγκη του να αποδώσει εκφραστικά ή να εκφράσει ζωγραφικά τον κόσμο των ειδώλων του αποτελεί την αποκλειστική αφετηρία της εικαστικής του πράξης. Δεν διακατέχεται από το άγχος της πρωτοπορίας, χωρίς, παράλληλα, να αγωνιά να ενταχθεί σε κάποια ζωγραφική παράδοση… Η θεματολογία του είναι ξεκάθαρη. Με απόλυτη ευγένεια και ασύλληπτη ευαισθησία και τρυφερότητα προσεγγίζει τον κόσμο της τρέλας. Απόκοσμες υβριδικές μορφές διατρέχουν το σύνολο του έργου του, συνθέτοντας έναν αέναο αγχωτικό χορό, που δεν στερείται έντασης και πάθους, αλλά ούτε και φρίκης… Επιχειρεί την εικονογράφηση της ίδιας της τρέλας, ως μια καταγραφή δημιουργικών και δραματικών αντιθέσεων, ως μια αντιπαράθεση εκρηκτικών και ανταγωνιστικών χρωματικών συνόλων, που δεν διαθέτουν σημεία φυγής και χαλάρωσης».

INFO: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αίθουσα: Εκθεσιακός χώρος πρώτου ορόφου, Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, 210 3418 550. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 18:00 – 22:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα