200 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του κέντρου των Σκοπίων

Ανυπόστατους και ψευδείς χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι το κόστος του αμφιλεγόμενου σχεδίου «Σκόπια 2014» έφθασε τα 500 εκατ. ευρώ. Η ίδια διευκρίνισε ότι το Το σχέδιο «Σκόπια 2014» είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα «δημιουργήματα» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει διχάσει πολιτικά κόμματα, ειδικούς και κοινή γνώμη, σχετικά με την αισθητική και τη χρησιμότητά του.

Περιλαμβάνει ανέγερση δημόσιων κτηρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση

μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί έντονα το «φαραωνικής σύλληψης», όπως το χαρακτηρίζει, περιεχόμενο του σχεδίου και καταλογίζει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «ιδεολογική μονομέρεια», στη γραμμή του αποκαλούμενου «εξαρχαϊσμού», με στόχο την «αλλοίωση της ιστορίας της χώρας». Παράλληλα, τονίζει ότι για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού ξοδεύονται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης Γκρούεφσκι άρχισε το 2008 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014. Ορισμένα από τα πιο πολυδάπανα έργα του σχεδίου είναι το κήίριο του Εθνικού Θεάτρου (κόστος 37 εκατ. ευρώ), το κτήριο όπου θα στεγάζεται το Συνταγματικό Δικαστήριο (27 εκατ.ευρώ) και το νέο κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών (19 εκατ.ευρώ).

Η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, υπεραμύνθηκε τόσο της αισθητικής του σχεδίου «Σκόπια 2014», λέγοντας ότι αυτό έχει προσδώσει στην πρωτεύουσα της χώρας κάλλος και έκφραση, όσο και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του, σημειώνοντας ότι τα έργα δημιούργησαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας και συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών στα Σκόπια.

Keywords
Τυχαία Θέματα