Mας κοροϊδεύουν 7 στους 10 επαγγελματίες!

Η σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες θεωρητικά πρέπει να οδηγήσει σε μείωση τιμών κατά 8,3% στον κλάδο. Αυτό, όμως, δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η αποκάλυψη των εισοδημάτων που σήμερα παραμένουν κρυμμένα βασισμένα στην αδιαφορία των καταναλωτών. Η μείωση των τιμών στην εστίαση λογικά θα αυξήσει την κατανάλωση. Αν, όμως, αυτή η κατανάλωση δεν καταγραφεί σε αποδείξεις και φορολογικά έσοδα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν

να επιβαρύνονται από το τεράστιο κόστος της φοροδιαφυγής…
Το κόστος της φοροδιαφυγής το πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 70% εξακολουθούν να κρύβουν τα εισοδήματά τους, γιατί δεν κόβουν αποδείξεις και, ενώ εισπράττουν περισσότερα, δηλώνουν στην Εφορία λιγότερα και, τελικά, κοροϊδεύουν όλους τους (λίγους) νομιμόφρονες επιχειρηματίες.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά: Οι 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνουν φόρους, γιατί στο τέλος εμφανίζουν έσοδα μικρότερα από αυτά που «πιάνει η απόχη της εφορίας».
Πριν από μερικά χρόνια είχε καθιερωθεί το όριο αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ. Ολοι τότε δήλωναν εισόδημα έως 11.900 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή συντηρούσαν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους, εισπράττοντας λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα.
Σήμερα, το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί δραματικά, στα 5.000 ευρώ. Κι όμως ακόμη και σήμερα το 70% των επαγγελματιών κατάφερε να δηλώσει λιγότερα και, έτσι, να μην πληρώσει και πάλι ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος. Αντιθέτως οι 8 στους 10 μισθωτοί όχι μόνον πλήρωσαν φόρο, αλλά και πολύ μεγαλύτερο, παρά τη μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Κεφαλικός φόρος
Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2000 αναζητούν τρόπους σύλληψης της προκλητικής αυτής φοροδιαφυγής. Από την εποχή του… Αλογοσκούφη, το κράτος καθιέρωσε τον περιβόητο κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Μετά το ονόμασαν τέλος επιτηδεύματος, αργότερα ειδική μειωμένη φορολογική κλίμακα για τους επαγγελματίες, ώστε να μην πληρώνουν πάντα μόνο οι μισθοσυντήρητοι και τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
Το αποτελέσματα είναι, ωστόσο, πενιχρά. Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να αποτελούν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια, έχοντας πληρώσει το 70% των φόρων του μνημονίου. Αντιθέτως, εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματίες εξακολουθούν να δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από το ελάχιστο όριο διαβίωσης.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν: Οι 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέβαλαν πέρυσι φορολογικές δηλώσεις (για τα εισοδήματα του 2011) ζούσαν με 10.800 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας – ή μόλις 900 ευρώ τον μήνα.

Κάτω και από 5.000 ευρώ
Περίπου 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ (ετησίως!) που ίσχυε τότε. Οι υπόλοιποι 250.000 δήλωσαν πως ζούσαν με μικρότερο εισόδημα, έως 400 ευρώ τον μήνα, για να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος.
Την ίδια ακριβώς περίοδο, στις φορολογικές δηλώσεις του 2012 που αφορούσαν τα εισοδήματα του 2011, οι απλοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δήλωσαν πως έβγαζαν 13.500 ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο. Δήλωσαν, δηλαδή, περίπου 500 ευρώ υψηλότερο εισόδημα από εκείνο των 13.000 ευρώ που είχαν το 2010.
Με απλά λόγια, αν είσαι υπάλληλος ή συνταξιούχος στην Ελλάδα, κερδίζεις περισσότερα από τους κομμωτές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξενοδόχους, τραγουδιστές, αλλά και τους ιδιοκτήτες ταξί, κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και μπαρ.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, τώρα με τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης, οι καταναλωτές να ζητούν με επιμονή αποδείξεις. Οχι για να γλυτώσουν οι ίδιοι φόρους, αλλά για να συμβάλουν στην αποκάλυψη της προκλητικής φοροδιαφυγής, της κλοπής δηλαδή δημόσιου χρήματος… Η φορο-αποφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι νέο φαινόμενο. Απλώς τώρα στα χρόνια του μνημονίου, το βάρος που επωμίζονται οι νόμιμοι επιχειρηματίες, μισθωτοί και επαγγελματίες είναι πλέον αβάσταχτο. Στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 (που αφορούσαν τα εισοδήματα του 2010), περίπου 460.000 από τους 780.000 επαγγελματίες και εμπόρους είχαν δηλώσει τότε ατομικό εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Για τα εισοδήματα του 2011, όμως, στις φορολογικές δηλώσεις του 2012, περίπου 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς τους εμπόρους, δήλωσαν όλοι μαζί αθροιστικά πως αποκόμισαν 3,7 δισ. ευρώ από τις εργασίες τους, δηλαδή 10.800 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας τους. Εξ αυτών σχεδόν 250.000 δήλωσαν κέρδη έως 5.000 ευρώ, άρα οι 7 στους 10 παρέμειναν αφορολόγητοι.
Αντιθέτως, το 2012, 4.800.000 μισθωτοί δήλωσαν πως το 2011 είχαν συνολικό εισόδημα 65 δισ. ευρώ, δηλαδή 13.540 ευρώ ο καθένας τους. Αφορολόγητοι (κάτω από 5.000 ευρώ) έμειναν τελικά 1,1 εκατ., δηλαδή 23%, άρα σχεδόν οι 8 στους 10 πλήρωσαν φόρο.
Λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, όμως, στις 5.000 ευρώ, πλήρωσαν φόρο 1,5 εκατ. περισσότεροι μισθωτοί που θα απαλλάσσονταν, αν το όριο παρέμενε στις 12.000 ευρώ που ίσχυε από την εποχή Αλογοσκούφη. Αντιθέτως, η απότομη μείωση του αφορολογήτου «έπιασε» στην απόχη των φόρων μόλις 50.000 επαγγελματίες. Για όλους τους Ελληνες, η συλλογή αποδείξεων είναι υποχρεωτική. Για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης και ισονομίας….

Ακολουθούν μειώσεις και σε άλλους φόρους
Είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό του ο Αντώνης Σαμαράς να «κερδίσει» τον ΦΠΑ από τους πιστωτές. Και είχε λόγο. Η επιτυχία του αυτή τον καθιστά τον πρώτο πρωθυπουργό της εποχής του μνημονίου που μειώνει… φόρο. Επιπλέον, έχει σκοπό: Εάν το πείραμα της μείωσης του ΦΠΑ πετύχει και αυξηθεί ο τζίρος, και κατ’ επέκταση τα έσοδα του κράτους, θα μειωθούν και άλλοι φόροι. Η «γραμμή» του πρωθυπουργού είναι σαφής: Πρέπει να πάμε σε μειώσεις φόρων» που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ή φόρων που θεωρούνται «αντιαναπτυξιακοί».

Τα ακίνητα
Ηδη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αρχίσει να συντάσσει τη σχετική λίστα που περιλαμβάνει: - Φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης. Οι σημερινοί συντελεστές είναι 8% επί της αντικειμενικής αξίας έως 20.000 ευρώ και 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ. - ΦΠΑ κατά την απόκτηση νεόδμητων ακινήτων. Μελετάται ο συντελεστής 23% που ισχύει σήμερα να περιοριστεί στο 18% ή 19%, προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό κόστος της απόκτησης νεόδμητων ακινήτων.
- Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν απέφερε τα επιδιωκόμενα εισπρακτικά αποτελέσματα (είχαν προβλεφθεί πρόσθετα έσοδα 500 εκατ. ευρώ και, τελικά, οι εισπράξεις αυξήθηκαν λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ). Το μέτρο επέδρασε θετικά, ωστόσο, στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος λόγω της καύσης ξύλων και άλλων στερεών καυσίμων. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθούν –έστω και οριακά– οι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (καθώς η Ελλάδα έχει πια την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη).
Η μείωση του ΦΠΑ, λοιπόν, είναι για τον πρωθυπουργό η μεγάλη πρόκληση. Το μέτρο, βέβαια, της μείωσης των συντελεστών από το 23% στο 13% θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τέσσερις μήνες. Προϋπόθεση για να μονιμοποιηθεί θα είναι η αντίστοιχη μείωση των τιμών στην αγορά και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Αν και δεν είναι εύκολο να «μετρήσεις» τη φοροδιαφυγή, ούτε και να δεις εάν σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς μειώθηκαν οι τιμές, εντούτοις το «πείραμα» αυτό μπορεί να φέρει και νέες μειώσεις φόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα