O… Υπέροχος Ντι Κάπριο

Φορά το κοστούμι του «Γκάτσμπι» στην πρώτη τρισδιάστατη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Φρ. Σκοτ Φιτζέραλντ

Κλασικό μυθιστόρημα της αμερικανικής λογοτεχνίας που ασχολείται με τον νεοπλουτισμό στην ευημερούσα δεκαετία του ’20, καθώς η αμερικανική κοινωνία είχε ανακάμψει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» του Φρ. Σκοτ Φιτζέραλντ μεταφέρεται για άλλη μια φορά στη μεγάλη οθόνη από τον Μπαζ Λούρμαν, και μάλιστα σε 3D. Το τρέιλερ της μεγαλεπήβολης παραγωγής όσο και οι νέες της φωτογραφίες κάνουν ήδη τον γύρο των μέσων ενημέρωσης, ενώ ο κομψός, κατάξανθος Λεονάρντο

Ντι Κάπριο κρατά τον ρόλο της διχασμένης προσωπικότητας του Γκάτσμπι.

Λίγους μήνες πριν η ταινία βγει στις αίθουσες (στις 25 Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις 3 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς στην Ελλάδα), επιχειρούμε μια πρώτη παρουσίασή της.

Η ιστορία του «Υπέροχου Γκάτσμπι» ακολουθεί τον επίδοξο συγγραφέα Νικ Κάραγουεϊ, καθώς την άνοιξη του 1922 αφήνει πίσω του τις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες για το μεγάλο όνειρο της Νέας Υόρκης. Είναι η εποχή της χαλάρωσης των ηθών, της απαστράπτουσας τζαζ, των βαρόνων του λαθρεμπορίου (λόγω ποτοαπαγόρευσης) και της εκτόξευσης του χρηματιστηρίου. Κυνηγώντας το Αμερικανικό Ονειρο, ο Νικ θα βρεθεί στο Λονγκ Αϊλαντ απέναντι στον μυστηριώδη και γλεντζέ εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπι και κοντά στην εξαδέλφη του Ντέιζι και τον γαλαζοαίματο, μπερμπάντη σύζυγό της, Τομ Μπουκάναν.

Ανέφικτος έρωτας
Σαγηνεμένος από αυτό τον κόσμο του πλούτου και της χλιδής, ο Νικ -το άλτερ έγκο του Σκοτ Φιτζέραλντ δηλαδή- θα αρχίσει να γράφει μια ιστορία ανέφικτου έρωτα και άφθαρτων ονείρων με γενναίες δόσεις τραγωδίας.

Τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως Τζέι Γκάτσμπι, στη δεύτερη συνεργασία του με τον Λούρμαν μετά το «Romeo + Juliet» που βγήκε το 1996, πλαισιώνουν ο Τόμπι Μαγκουάιρ στον ρόλο του Νικ Κάραγουεϊ, η Κάρεϊ Μάλιγκαν και ο Τζόελ Εντζερτον ως Ντέιζι και Τομ Μπουκάναν, η Αϊλα Φίσερ και ο Τζέισον Κλαρκ ως Μιρτλ και Τζορτζ Γουίλσον, η νεοεμφανιζόμενη Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως Τζόρνταν Μπέικερ και ο θρύλος του Μπόλιγουντ, Αμιτάμπ Μπαχκάν, ως Μέγιερ Γουλφσάιμ.

Ο Μπαζ Λούρμαν, ικανός για την πιο παταγώδη αποτυχία, όπως το ιλουστρασιόν ρομάντζο «Australia» με τους Χιου Τζάκμαν και Νικόλ Κίντμαν, αλλά και το πιο ευφάνταστο θέαμα, όπως το μιούζικαλ «Moulin Rouge» με τους Κίντμαν και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, έγραψε τη διασκευή του βιβλίου για τη μεγάλη οθόνη μαζί με τον συνεργάτη του Κρεγκ Πιρς.

Με το συνολικό κόστος παραγωγής του φιλμ να αγγίζει τα 127 εκατομμύρια δολάρια, ελπίζουμε ότι ο νέος «Υπέροχος Γκάτσμπι» θα αντέξει των συγκρίσεων με τον προγενέστερό του κινηματογραφικά, αυτόν του 1974 από τον Τζακ Κλέιτον, με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου.

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΦΙΛΜ
Ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» (εκδόσεις Πατάκη) του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1925, για να ακολουθήσουν δύο επανεκδόσεις του το 1945 και το 1953. Σπουδαίο μυθιστόρημα της αμερικανικής λογοτε

Keywords
Τυχαία Θέματα