«Αγώνας» για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα-Οι συσκέψεις συνεχίζονται…

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων όσο το δυνατόν συντομότερα και την ανασυγκρότηση της κυβέρνησής του επιθυμεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Η παρατεταμένη παρουσία των τροϊκανών που ανοίγουν συνεχώς νέα ζητήματα έχει παραλύσει την κυβερνητική λειτουργία. Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας η διαπραγμάτευση

θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα και ο ίδιος θα μεταβεί στο Eurogroup χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία που θα έδινε το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων.

Πάντως ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη δόση των 2,8 δισ. του περασμένου Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση για να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6,8 δισ. στο Eurogroup του Μαΐου. Οι τροϊκανοί πάντως δεν δείχνουν να βιάζονται αφού μετά από ενάμισι μήνα ελέγχων η πίεση είναι στην ελληνική πλευρά.

Από το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέει δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για ορισμένους υπουργούς του που δεν έπραξαν τα όσα όφειλαν το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στο στόχαστρο είναι ο υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης επειδή επιμένει να τηρηθούν οι νομικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων ωστόσο ο ίδιος λέει ότι οι συνάδελφοί του υπουργοί υπονόμευσαν την προσπάθειά του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και έχει κάνει την αξιολόγησή του. Ωστόσο αν και στις συσκέψεις έχουν γίνει εισηγήσεις για ανασχηματισμό οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν τον έχει αποφασίσει ακόμη και θα προτιμούσε να τον αποφύγει. Παρότι είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως αρκετά πρόσωπα θα πρέπει να αλλάξουν για να δοθεί νέα ώθηση στην κυβέρνηση το εγχείρημα κολλάει στο ότι πιθανός ανασχηματισμός θα άλλαζε συνολικά τις ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά ήδη εντονότερη συμμετοχή του κόμματός του με την συμμετοχή πολιτικών προσώπων ενώ θέτει και θέμα συντονισμού και λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος.

Το θέμα του ανασχηματισμού γίνεται πιο δύσκολο καθώς συνδέεται με το ναυάγιο της συγχώνευση Εθνικής Eurobank και γενικότερα με το φιάσκο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Κάποιος πρέπει να χρεωθεί την ευθύνη και αυτός δεν μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός παρά τα επικοινωνιακά λάθη που έγιναν.

Ο έλεγχος της τρόικας δημιούργησε ρωγμές και μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Φώτης Κουβέλης είναι πληγωμένος αφού αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο χαράτσι και συνάμα εγκαλούμενος γιατί επιμένει να στηρίζει τον κ. Μανιτάκη και να μην κλείνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Όλα αυτά συγκλίνουν στο αίτημα του κ. Βενιζέλου για επαναπροσδιορισμό της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων και αναθεώρηση της κυβερνητικής λειτουργίας που μέχρι τώρα περιορίζεται στον πρωθυπουργό τους συνεργάτες του και τον υπουργό Οικονομικών. Πίσω βέβαια από το βάσιμο αίτημα του κ. Βενιζέλου κρύβεται η πρόθεσή του να παίξει ενεργότερο ρόλο στην χάραξη και άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής κάτι που ο κ. Σαμαράς είναι αμφίβολο αν επιθυμεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα