ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Βαθαίνει ο διχασμός

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Μπορεί η Αραβική Άνοιξη να έφερε αέρα δημοκρατικής αλλαγής στην Αίγυπτο, όμως, η ξαφνική εμφάνιση του νέου συστήματος απέδειξε τη γύμνια και την ανωριμότητα της κοινωνίας και του πολιτικού κατεστημένου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.
Η πρόσφατη εκατόμβη των νεκρών δεν μπορεί να δείχνει τίποτε άλλο από την αγωνία της κοινωνίας να βρει

τον δρόμο της μέσα σε ένα νέο κοσμοσύστημα που μόνο οι απόδημοι Αιγύπτιοι γνωρίζουν. Αυτό που βλέπουμε στην Αίγυπτο είναι να αυξάνεται ο διχασμός και η άρνηση ακόμα και των πολιτικών κομμάτων να συνεννοηθούν για να αποσοβήσουν τα χειρότερα.
Ο Μορσί βρίσκεται ανάμεσα σε αγριεμένους διαδηλωτές, που τον προειδοποίησαν άλλη μια φορά να κινηθεί προς ένα δημοκρατικότερο Σύνταγμα. Οι οπαδοί του Μορσί, από την πλευρά τους, καλούν την αντιπολίτευση να συνεργαστεί, αφού μέχρι τώρα δεν δέχεται να μιλήσει ούτε για προσωρινά μέτρα, δείχνοντας έτσι μια αλαζονεία όμοια με εκείνη του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε με πανηγυρικό τρόπο η εξάρτηση της ισλαμικής κυβέρνησης από τον στρατό στον οποίο έδωσε πλέον και αρμοδιότητες αστυνομίας. Η πολιτική της απόλυτης κυριαρχίας που επιχειρεί ο Μορσί, σύμφωνα με την Cynthia Schneider, καθηγήτρια ισλαμολόγο στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στις ΗΠΑ, «οδηγεί τον κόσμο στην απόγνωση και την αναζήτηση άλλου “σωτήρα”, αφού πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι βαθιά πολιτικοποιημένο και ρέπει προς τον –ακραίο πολλές φορές– ακτιβισμό ως διέξοδο».
Από τότε που εκλέχτηκε το ισλαμικό κόμμα δεν έδωσε γρήγορα σημάδια εναρμόνισης της πολιτικής του με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού της καθημερινότητας, όπως για παροχή καθαρού νερού και ιατρικής περίθαλψης σε περιοχές και συνοικίες που υποφέρουν. Το βασικότερο ζήτημα που δεν είναι τίποτε άλλο από τον εκδημοκρατισμό-εκσυγχρονισμό των θεσμών δεν έχει προχωρήσει, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για «νέα εποχή Μουμπάρακ».

ΙΝΔΙΑ: Επίδειξη δύναμης
Νέο τύπο πυρηνικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, που σύμφωνα με ινδικές πηγές έχει επιχειρησιακή δυνατότητα 8.000 χιλιομέτρων, παρουσίασε η Ινδία σε στρατιωτική παρέλαση. Η επίσημη παρουσίαση ήρθε δηλαδή λίγες μέρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας εναντίον του Πακιστάν. Φυσικά, αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν τυχαία, αφού οι δυο χώρες πριν από δυο εβδομάδες αντάλλαξαν πυρά στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Εδώ, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με τον αγώνα δρόμου για στρατιωτική υπεροχή. Αυτό που προκαλεί εντυπώσεις είναι το πώς δυο πάμφτωχες χώρες ξοδεύουν για πυρηνική τεχνολογία με την ανοχή της «ευαίσθητης» σε άλλα θέματα διεθνούς κοινότητας.
Η Ινδία μόνο το 2012 ξόδεψε 50 δισεκατομμύρια δολάρια(!) για στρατιωτικές αγορές, όταν πάνω από 300 εκατομμύρια πληθυσμού ζουν σε χαρτόκουτα δίπλα σε αγωγούς λυμάτων. Πώς, λοιπόν, η διεθνής κοινότητα οδύρεται για το ασυνεπές Ιράν, όταν 50 χρόνια τώρα Ινδία και Πακιστάν απειλούν την ευρύτερη περιοχή με πυρηνικό ολοκαύτωμα; Το επιχείρημα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να μην πέσουν τα πυρηνικά σε χέρια ακραίων Ισλαμιστών. Μα, όταν δύο –υποτίθεται– οργανωμένες χώρες απειλούν η μία την άλλη με εξαφάνιση από τον χάρτη, αυτές οι απειλές έχουν μικρότερη βαρύτητα; Και τι ακριβώς να κάνει το Ιράν, όταν βλέπει πυραύλους να το περικυκλώνουν;
Αν, πράγματι, το συμβούλιο ασφαλείας ήταν δίκαιο στις αιτιάσεις άλλων χωρών που προβληματίζονται, θα άκουγε τις ανησυχίες της Κίνας για την πυρηνική άνοδο της Ινδίας και του Πακιστάν. Ενός Πακιστάν, μάλιστα, που ομολόγησε πώληση πυρηνικής τεχνολογίας στη Βόρεια Κορέα, ωστόσο, κανείς δεν ήταν πρόθυμος να του επιβάλει εμπάργκο… Αντίθετα, το συμβούλιο απαιτεί από την Κίνα συμμόρφωση! Αυτό, με λίγα λόγια, που εξοργίζει είναι η μεροληπτική αντιμετώπιση του ιρανικού προβλήματος, αντί της συνολικής καταδίκης.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Νέος πονοκέφαλος για τη Δύση
Μετά την επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου στο Διάστημα φαίνεται πως άνοιξε η όρεξη του βορειοκορεατικού καθεστώτος, το οποίο –όπως όλα δείχνουν– θα προβεί σε άλλη μια πυρηνική δοκιμή. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από παράσταση «φιλίας» του νεαρού ηγέτη Κιμ Ζονγκ Ουν προς τη Νότια Κορέα και μέσα σε ένα κλίμα ασυνήθιστα φιλικό. Ωστόσο, η χαρά κράτησε λίγο, ενώ ήδη η Δύση καταδικάζει και προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί σε ανόητες πράξεις. Παρ’ όλα αυτά, κανένας ακόμα δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αναπτύξει απειλητικό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η Δύση, για άλλη μια φορά, απειλεί με την παλιά συνταγή του εμπάργκο, αν και ξέρει ότι πιο πολύ βοηθά το καθεστώς, το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκει τα υλικά για τη συνέχιση του προγράμματος. Μάλιστα, κατά καιρούς, έχουν γίνει καταγγελίες για λαθρεμπόριο από τα ρωσικά σύνορα, με αντάλλαγμα την κατασκευή και την πώληση ρωσικής ενέργειας στη Βόρεια Κορέα. Ακόμα και η Κίνα, που δεν θέλει «πυρηνικό γείτονα» και στηρίζει τα αιτήματα του ΟΗΕ, έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με την ιδέα, αν όχι να τη σπρώχνει στα… κρυφά.
Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται για τους άμεσα γειτνιάζοντες είναι αν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Β. Κορέας δουλεύουν με ουράνιο ή πλουτώνιο. Το δεύτερο είναι σαφώς ακριβότερο, γι’ αυτό πολλοί πιστεύουν ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι διαθέσιμο σε μεγάλη ποσότητα. Η Βόρεια Κορέα, ωστόσο, δεν έχει μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου που να εξασφαλίζουν μακροημέρευση του προγράμματος κι έτσι η Δύση πονοκεφαλιάζει να βρει από πού καταφέρνει το καθεστώς να προμηθεύεται το συμπλήρωμα…

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ: Στείρωση σε ομοεθνείς;
Προ δύο μηνών δημοσιεύματα στο Ισραήλ κατήγγειλαν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπιζε στην καθημερινότητα τους Εβραίους αιθιοπικής καταγωγής. Γινόταν λόγος για διακρίσεις στον χώρο εργασίας, μέχρι και σε στάσεις λεωφορείου. Αυτό, όμως, που καταγγέλλεται τώρα δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Η εφημερίδα «Haaretz» έδωσε στη δημοσιότητα γράμμα γιατρού, που ομολογούσε ότι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των ανθρώπων αυτών από την Αιθιοπία στο Ισραήλ, ομάδα γιατρών τους έκανε ένεση με σκοπό τη… στείρωση.
Οι μερικές χιλιάδες Αιθίοπες-Εβραίοι για να γλυτώσουν τις σφαγές κατέληξαν σε μια χώρα που όλοι τους αντιμετωπίζουν ως «falasha» που στα εβραϊκά σημαίνει «ξένος». Και σαν να μην έφτανε η μη αποδοχή από τους συμπατριώτες τους, τώρα πολλοί από αυτούς δεν θα είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν. Μεγάλος αριθμός από τους Αιθίοπες, όταν ήρθαν το 1991 ως έφηβοι, αντί να ενταχθούν ομαλά όπως είχε υποσχεθεί η τότε κυβέρνηση, οι πιο πολλοί ή κατέληξαν σε γκέτο ή σε γκρουπ ακτιβιστών χωρίς ελπίδα. Χαρακτηριστική της υποτίμησης αυτών των ανθρώπων ήταν η δήλωση του Αμερικανοεβραίου Arnon Matver πρόεδρου της Αμερικανό-Εβραϊκής Ένωσης, ο οποίος δήλωσε κυνικά ότι «η ένταξη των Αιθιόπων συμπατριωτών του ίσως πάρει δυο γενιές ακόμα…».
Οι Αρχές, από την πλευρά τους, αρνήθηκαν την κατηγορία, λέγοντας ότι ήταν προληπτικά μέτρα υγείας πριν ο συγκεκριμένος πληθυσμός εισέλθει σε ισραηλινή επικράτεια. Ωστόσο, οι βλάβες στην υγεία τους είναι συχνές, αλλά και η γεννητικότητά τους βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, όπως διαπίστωσαν γιατροί. Το ζήτημα δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον διεθνή Τύπο. Αν πάντως αποκαλυφθεί εκτεταμένη επιχείρηση στείρωσης ίσως να μιλάμε για έγκλημα που όμοιό του έχουμε να δούμε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΗΠΑ: Αποκτούν βάση στον Νίγηρα
Παρότι οι επιχειρήσεις στο Μάλι προχωρούν θετικά για τον γαλλικό στρατό και τη Δύση, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την κατασκευή αεροπορικής βάσης στον Νίγηρα, δίπλα στο Μάλι, με σκοπό να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών. Η βάση ωστόσο θα περιορίζεται σε ρόλο εναέριας παρακολούθησης και τίποτε περισσότερο. Ωστόσο, τα μέτρα που σκέφτεται η Ουάσινγκτον δείχνουν ταυτόχρονα τον φόβο που εκφράζουν πολλοί για την εξάπλωση της κρίσης. Αν η κρίση συνεχιστεί, δεν είναι απίθανο ομάδες ισλαμιστών Τουαρέγκ να μεταφέρουν τις εχθροπραξίες στις γειτονικές χώρες και προπάντων στη «δημοκρατική» Λιβύη όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός Τουαρέγκ με αντιδυτικά αισθήματα.
Το σχέδιο για στρατιωτική βάση ίσως να αποτελεί την αρχή της δικτύωσης των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή με κύριο σκοπό την καταπολέμηση της παντοδύναμης Αλ Κάιντα. Όμως, η δουλειά τους δεν θα είναι εύκολη όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, αλλά εξαιτίας της απροθυμίας των Ευρωπαίων να εμπλακούν σε πόλεμο διαρκείας με τους Τζιχαντιστές, εκτός βέβαια από τους Γάλλους που έχουν δεσμούς με την περιοχή και, φυσικά, περιμένουν ανταλλάγματα. Ακόμα και αν ο πόλεμος αυτός «βοηθήσει» στην εξασφάλιση των πηγών ενέργειας, ώστε να σπάσει το μονοπώλιο της αγοράς από Ρωσία, οι Ευρωπαίοι δεν θα ρισκάρουν τη ζωή των πολιτών τους στα μετρό πίσω στις πρωτεύουσές τους…

ΓΑΛΛΙΑ: Προληπτικές οι απελάσεις
Η γαλλική κυβέρνηση προέβη στην απέλαση ιμάμηδων από διάφορα τζαμιά της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη Γαλλία, ωστόσο, στην παρούσα φάση οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Ο πρόσφατος πόλεμος στο Μάλι και η γαλλική εμπλοκή έδωσε την ευκαιρία σε φανατικούς να κηρύξουν το μίσος σε νέους μουσουλμάνους γεννημένους στη Γαλλία. Πολλοί «ιεροκήρυκες» έχουν σκοπό να φτιάξουν πληθυσμούς εντελώς αποκομμένους από το ευρύτερο σύνολο, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες περί σταυροφόρων και εχθρών του Ισλάμ…
Κατά καιρούς έγιναν καταγγελίες από σχολεία στη Γαλλία για υποθέσεις που αφορούσαν σε κηρύγματα μίσους από μουσουλμάνους μαθητές, μερικοί εκ των οποίων δεν είχαν «κλείσει» έναν χρόνο που βρίσκονταν στη Γαλλία. Τέτοιου είδους άνθρωποι προσπαθούν, εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες, να δημιουργήσουν γκέτο, ενώ ταυτόχρονα φωνάζουν ότι η γαλλική κοινωνία τους γκετοποιεί. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για πιθανή επίθεση ισλαμιστών και οι απελάσεις συμπεριλαμβάνονται σε αυτά.

Keywords
αιγυπτος, βορεια κορεα, εμφάνιση, νέα, διαδηλωσεις, συνταγμα, cynthia, schneider, ηπα, μουμπαρακ, ινδια, οηε, κορεα, βορεια, νους, haaretz, σημαίνει, λιβυη, ρωσία, μετρο, γαλλια, σχολεια, σταση εργασιας, ομαδα διας, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, κοινωνια, παρελαση, χωρες, ρωσία, δουλεια, εβραιοι, ηπα, ινδια, ιραν, ισραηλ, κινα, οηε, ρωσικα, υγεια, αγωνια, αιθιοπια, ανοιξη, εβδομαδες, βορεια, βορεια κορεα, βρισκεται, γινει, γιατροι, γκετο, γραμμα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, ευκαιρια, υπαρχει, ελπιδα, εμφάνιση, εποχη, ερχεται, εφημεριδα, τεχνολογια, ζωη, ιδεα, κυβερνηση, κηρυγματα, κλιμα, κομμα, λογια, λογο, μισος, ομαδα, ουρανιο, πακισταν, παρουσιαση, πιο πολυ, πονοκεφαλος, ρολο, σημαδια, συνταγη, σχεδιο, φυσικα, φορα, χειροτερα, χαρα, αγορες, βηματα, cynthia, εξαρτηση, χωρα, η εφημεριδα, κρυφα, μια φορα, νους, ομαδες, πηγες, πωληση, schneider, σημαίνει, ουασινγκτον, θεματα, θετικα, υγειας, υλικα, υπεροχη, χερια
Τυχαία Θέματα