Ανησυχία Άσμουσεν για τις μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος κάποιου κράτους από την Ευρωζώνη τόνισε το στέλεχος της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν.

Σε συνέντευξή του στην «Stuttgarter Zeitung» ο κ. Άσμουσεν εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες και να επιστρέψουν στα εθνικά αντανακλαστικά.

«Νομικά δεν είναι δυνατή η έξοδος από την Ευρωζώνη. Πιο σημαντικό ακόμα είναι όμως να επιδείξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέσα στους επόμενους

μήνες την βούληση να μην φτάσουν τα πράγματα ως εκεί», είπε ο κ. Άσμουσεν . Διευκρίνισε πάντως ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς των κρατών και υπογράμμισε ότι «είναι λάθος να νομίζει κάνεις ότι η νομισματική πολιτική είναι όπλο που λύνει όλα τα προβλήματα».

«Αν σε μία χώρα δεν υπάρχει κυβέρνηση επειδή ο λαός δεν εμπιστεύεται την πολιτική τάξη, αυτό είναι κάτι που η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να διορθώσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μία χώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έχασε την ανταγωνιστικότητά της. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική πολιτική, να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς και τις τράπεζες», ξεκαθάρισε το στέλεχος της ΕΚΤ, αν και παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 15 μήνες.

«Δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για το πώς οι τράπεζες θα εκκαθαρίζονται χωρίς να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος», ανέφερε και επέμεινε ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική.

Keywords
Τυχαία Θέματα