«Αντιμνημονιακή είναι η κυβέρνηση»

Στον Αλέξη Λυγδιανό

Εκπροσωπώντας τη νέα γενιά πολιτικών ο Παύλος Σιούφας προσπαθεί να αποδεικνύει πρωτοβουλία ή πολιτική επιλογή ότι δεν διστάζει να συγκρούεται με τα κατεστημένα συμφέροντα. Ενας βουλευτής της Περιφέρειας προερχόμενος από μία πολύ ευαίσθητη γωνιά της Ελλάδος, την Καρδίτσα, ανοίγει τα χαρτιά του σήμερα στο «Π», τώρα που οι συμπολίτες του, η χώρα, αλλά και το πολιτικό σύστημα περνoύν οριακές στιγμές. Γι’ αυτό και η συζήτηση μαζί του έχει ενδιαφέρον.

- Κύριε Σιούφα, ως νέος βουλευτής, και μάλιστα

της Περιφέρειας, πώς αντιμετωπίζετε το ότιπήρατε το βάπτισμα του πυρός στην κεντρική πολιτική σκηνή σε μία περίοδο ταραγμένων έως και ακραίων καταστάσεων για τη δημόσια ζωή;
Οταναποφάσισα να διεκδικήσω την εκλογή μου ως βουλευτής το έκανα γνωρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση καιότι το φορτίο θα ήταν βαρύ. Την εκλογή μου την είδα ως προσωπικό συμβόλαιο δέσμευσης με την κοινωνίακαι ως εντολή από τους Καρδιτσιώτες να τους υπηρετήσω με συνέπεια. Θέλω να είμαι χρήσιμος ωςβουλευτής. Χρήσιμος για την έξοδο από την κρίση, αλλά και στην αποκατάσταση της σχέσης πολιτικής και πολιτών. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω.Το πολιτικό κόστος δεν το υπολογίζω, ούτε αν κάποιοι ξεβολεύονταιμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα. Τησυνείδησή μου ακούω, την αλήθεια έχω οδηγό, την κοινωνία ακούω και με βάση αυτά πορεύομαι.

- Προέρχεστε από μία πολύ ευαίσθητη γωνιά της ελληνικής περιφέρειας. Πόσο εύκολο είναι να διαδραματίσετε ρόλο ως βουλευτής σε μία τέτοια περίοδο και με βάση ποια κριτήρια η θητεία σας στο ελληνικό κοινοβούλιο θα θεωρηθεί επιτυχημένη από σας αλλά και από τους πολίτες;
Θέλω να είμαι ένας διαφορετικός πολιτικός, νέας κοπής.Δεν λειτουργώ ως επαγγελματίας πολιτικός σκεπτόμενος αποκλειστικά την επανεκλογή μου.Θέλω να αλλάξει η εικόνα του πολιτικού στον λαό και προσπαθώ να συμβάλω σ’ αυτό, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες και πρακτικές. Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος της ερώτησής σας για τους πολίτες νομίζω ότι η συνέπεια λόγων και έργων, ηαλήθεια και η προσπάθεια είναι τα κριτήρια που θα αξιολογηθούν και θα κριθούν θετικά ή αρνητικά.

- Θεωρείτε ότι το δίπολο μνημόνιο- αντιμνημόνιο που σε κάποια φάση υπηρέτησε και η Νέα Δημοκρατία οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας;
Εγώ ένα δίπολο βλέπω ότι υπάρχει. Ο ρεαλισμός της δύσκολης πορείας για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και από την άλλη τα ψεύτικα τα λόγια της ανούσιας και χωρίς προτάσεις κριτικής. Το μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι κομματικό πλαστό κατασκεύασμα για να επιβιώσουν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα. Αν προς χάριν της συζήτησης το δεχτώ ως υπαρκτό, τότε μνημονιακοί είναι εκείνοι που με ουτοπική συνθηματολογία καταστροφολογούν, σπεκουλάροντας στις δυσκολίες του κόσμου.
Αντιμνημονιακή είναι η κυβέρνηση που θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.Αντιμνημονιακή είναι η κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών. Οι άλλοι αντιστέκονται για να συντηρηθεί το χθες που κανένας δεν το θέλει.
Η αναφορά σας στη Νέα Δημοκρατία ότι υπηρέτησε το ψευτοδίπολο είναι παντελώς αβάσιμη. Ο Αντώνης Σαμαράς για λάθος μείγμα μιλούσε ως αντιπολίτευση. Γι’ αυτό που σήμερα αναγνωρίζεται ως λάθος και από το ΔΝΤ.Και είναι υπεραπλούστευση δύσκολων καταστάσεων σε δύσκολους καιρούς οι τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

- Ζούμε ακραίες καταστάσεις. Πώς μπορεί να αναχαιτιστεί η νεόκοπη παρουσία νεοναζιστικών μορφωμάτων αλλά και νοοτροπιών; Και εν συνεχεία ασπάζεστε τη θεωρία των άκρων, όπως αυτή αναπτύσσεται από την κυβέρνηση;
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημα. Τα δύο άκρα είναι θεωρία ή πραγματικότητα; Σε μια ευθεία γραμμή αν τοποθετήσουμε τα κόμματα, δεν θα βρούμε ένα άκρο από τη μια μεριά και ένααπό την άλλη; Οι συγκρούσεις στους δρόμους μεταξύ των δύο άκρων δεν γίνονται; Αν με ρωτάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, σας παραπέμπω στις τοποθετήσεις εντός και εκτός Βουλής διαφόρων στελεχών του, οι οποίοιμε συμπεριφορές τους θολώνουν την εικόνα του. Προχθές ακόμη διαβάσαμε ότι το 1/4 του ΣΥΡΙΖΑ (συνιστώσα Λαφαζάνη) δεν θέλει να συμμετέχει στο συνταγματικό τόξο.Το ζήτημα είναι γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ τους ανέχονται και δεν τους εξοβελίζουναπό τους κόλπους του. Τώρα, για το ναζιστικό μόρφωμα η λύση βρίσκεται στο φως. Να βγειαπό το σκοτάδι για να δει ο λαός το αποτρόπαιο πρόσωπο του ναζισμού.Χρειάζεται μετωπική αντιμετώπιση απ’ όλον τον λαό που πιστεύει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων.

- Είναι δεδομένο ότι η όποια βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούμε για να καταγραφεί θα πρέπει να γίνει αισθητή από τους πολίτες. Εσείς βλέπετε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο αμέσως προσεχές διάστημα ενόψει τόσο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;
Ναι, είναι εφικτό και δεν το συναρτώ με την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η βελτίωση των μικροοικονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών ήδη σιγά-σιγά αρχίζει να φαίνεται. Για παράδειγμα, δείτε το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι το πρώτο «εργαλείο» που μετατρέπει τα αρνητικά μέχρι τώρα δεδομένα και ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση έναντι των δανειστών.Δείτε τον δείκτη εισαγωγές-εξαγωγές. Δείτε την ύφεση, το έλλειμμα και τον πληθωρισμό. Βαδίζοντας έτσι, η Ελλάδα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μπει στο κυρίως και επειγόντως ζητούμενο, δηλαδή στην ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα