Απώλεια προσανατολισμού έχει ο Τσίπρας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Στροφή ξανά προς τα αριστερά κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το αριστερό ακροατήριο του κόμματος που θορυβήθηκε μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Αυτήν τη φορά με άρθρο του στη «Le Monde Diplomatique» επιστρέφει στα περί ακύρωσης του μνημονίου, δηλώνοντας: «Η ακύρωση του μνημονίου

είναι, άρα, προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Το φάρμακο είναι θανατηφόρο – δεν είναι η δόση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι στην Ευρώπη». Επίσης, εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο, που επιβίωσε οριακά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου υλοποιώντας τη στρατηγική του φόβου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αναπνέει με τον πνεύμονα της διαφθοράς. Το δύσκολο έργο της διάρρηξης της ανίερης συμμαχίας των πολιτικών και οικονομικών κύκλων –ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα– θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες μιας λαϊκής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Οι… αερόσακοι του πρωθυπουργού
Ως «αναμενόμενο» χαρακτηρίζουν συνομιλητές του πρωθυπουργού τον… αποκλεισμό του Γιάννη Στουρνάρα και του Σίμου Κεδίκογλου από το πρόσφατο ταξίδι του Σαμαρά στο Κατάρ. Συνήθως τέτοιες κρίσιμες αποστολές ξεκινούν σχεδόν πάντοτε από αυτούς τους δύο υπουργούς. Τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας και τον υπουργό Οικονομικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι δύο έλειπαν από την αποστολή. Επισήμως, βέβαια, κανένας από το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρωθυπουργική δυσφορία για Στουρνάρα και Κεδίκογλου. Ανεπισήμως, όμως, για διαφορετικούς λόγους, ο Σαμαράς δεν δείχνει ικανοποιημένος από τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας. Ωστόσο, είναι χρήσιμοι και οι δύο, γιατί λειτουργούν σαν αερόσακος για τον πρωθυπουργό, ο μεν πρώτος στην κοινωνία με τα νέα μέτρα που έρχονται, ο δε δεύτερος με τις συνεχείς επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχει στοχοποιήσει τον Κεδίκογλου και όχι τόσο τον Σαμαρά.

Κάποιοι στο Υπουργικό δεν τους θέλουν
Το γενικότερο κλίμα στην κυβέρνηση για Στουρνάρα και Κεδίκογλου δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Και δεν είναι μόνο από συνεργάτες του Α. Σαμαρά, τους οποίους «καρφώνουν» οι δύο υπουργοί. Είναι και από συναδέλφους τους που δεν θέλουν να τους βλέπουν στα μάτια τους. Και μιλούν απαξιωτικά και για τους δύο κορυφαίοι υπουργοί που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να συνεργάζονται αρμονικά. Σε γενικές γραμμές, στην παρούσα συγκυρία, είναι χρήσιμοι και οι δύο για τον πρωθυπουργό. Χρήσιμοι για τη «βρόμικη» δουλειά, που κάποτε όμως τελειώνει. Αντιθέτως, δεν είναι χρήσιμοι για τις παραγωγικές δράσεις και για τις επίσημες εμφανίσεις της κυβέρνησης. Και φάνηκε αυτό από τον αποκλεισμό τους από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κατάρ. Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ένας υπουργός Οικονομικών και ένας υπουργός Επικρατείας δεν συνοδεύουν πρωθυπουργό σε ένα τόσο κρίσιμο διπλωματικό και επιχειρηματικό ταξίδι. Και ενδεχομένως να επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο στις επόμενες σημαντικές συναντήσεις του πρωθυπουργού. Μέχρι να γίνει ανασχηματισμός, όπου εκεί θα φανεί εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν ή όχι…

Άλλος ένας στο κλαμπ των αμφισβητιών
Ένας ακόμα βουλευτής, μετά τους Βορίδη και Μητσοτάκη, αμφισβητεί τις προθέσεις του Γ. Στουρνάρα θέτοντας ερωτήματα για τον κίνδυνο υποτιμητικής κερδοσκοπίας εις βάρος των υπό αποκρατικοποίηση εισηγμένων εταιρειών με αφορμή την άρση απαγόρευσης ανοικτών πωλήσεων. Πρόκειται για τον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι «προσφέρει απλόχερα στους κερδοσκόπους το καθοριστικής σημασίας όπλο των ανοικτών πωλήσεων». Παράλληλα, ρωτάει τον κ. Στουρνάρα γιατί δεν εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία των ανοικτών πωλήσεων και οι μετοχές των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών.

Μπελάς για Καμμένο η Ραχήλ
Άσχημο μπελά βρήκε ο Πάνος Καμμένος με τη βουλευτή του Ραχήλ Μακρή. Δεν είναι μόνο η χυδαία επίθεση στον Γιάννη Βούλτεψη, είναι και η γενικότερη συμπεριφορά της βουλευτού του σε όσες συζητήσεις συμμετέχει. Το στιλ της βουλευτού που ισοπεδώνει τα πάντα είναι προφανές ότι δεν συνάδει με το ύφος που θέλει ο Καμμένος να περάσει στην κοινωνία. Του έχει κάνει μεγάλη ζημιά η Μακρή, κάτι που αναμένεται να καταγραφεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα