Αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα… (και) με δεξιούς υπουργούς!

Γράφει ο ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗΣ

«Η συγκολλητική ουσία είναι η εξουσία». Αυτό είναι το απόκρυφο μότο με το οποίο πρόκειται να πορευθεί από εδώ και στο εξής ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι σύντροφοί του στην Κουμουνδούρου, μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές, ανεξαρτήτως χρονικού ορίζοντα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις

που δείχνουν ότι οι μισοί ψηφοφόροι του πλέον ζητούν την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα, αλλά και τις αιτιάσεις που διατυπώνει η ομάδα Λαφαζάνη ένθεν και ένθεν για τη στρατηγική προσέγγισης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έχει αποφασίσει να ποντάρει πάνω στην προοπτική και την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, θα έχει βρει τις δεξαμενές και θα έχει κάνει τις αναγκαίες συμμαχίες για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ενδεικτική, αλλά και αποκαλυπτική είναι εξάλλου και η απάντηση που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την Κύπρο. Ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αλλάξει τη βιοτική ζωή των Ελλήνων και να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία την οδηγούν τα μνημόνια, πρόκειται όχι μόνο να συμμαχήσει αλλά και να δώσει υπουργεία σε δεξιά στελέχη, τα οποία θα προέρχονται από τη συμφωνία που φέρεται να έχει κάνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου και τους Χριστιανοδημοκράτες του Νίκου Νικολόπουλου.
Μάλιστα, θέλοντας να υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του θα είναι προοδευτική, επικαλέστηκε τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος στην πρώτη κυβέρνηση που είχε κάνει στην Κούβα είχε παραχωρήσει υπουργεία ακόμη και σε προσωπικότητες της εκεί Δεξιάς. Γι’ αυτό και αναρωτήθηκε «τι μπορεί να πει κανείς για τον Τσάβες; Ότι δεν ήταν αριστερός ή πως δεν είχε αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση;».
Την ίδια ώρα, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός των επισκέψεών του σε στρατιωτικούς σχηματισμούς σ’ όλη τη χώρα. Οι πληροφορίες του «Π» λένε ότι υπάγονται στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων για αμοιβαία αντίστοιχα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προς τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς των δύο πλευρών, έτσι ώστε να προετοιμάζουν με προσεκτική μεθοδικότητα την προγραμματική σύγκλιση και τους κοινούς τόπους διαλόγου που θα μπορούν να έχουν μεταξύ τους οι δύο κομματικοί χώροι τους.

Άνοιγμα
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι περνάμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ιστορική περίοδο με γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λάρισα, όπου επισκέφθηκε την εβδομάδα που πέρασε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Πρόσθεσε δε πως «δεν μπορεί πια να συνεχίσουμε να υιοθετούμε και να ασκούμε πολιτικές που ανάγουν το ‘‘ναι σε όλα’’ σε κυρίαρχη εθνική ιδεολογία».
Και θέλοντας να αγγίζει και το εθνικο-πατριωτικό ακροατήριο αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένστολοι, υποστηρίζοντας ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για να βάλει επιτέλους ένα τέλος στις τυφλές περικοπές των μισθών, ενώ θα στοχεύσει σε ουσιαστικό ανασχεδιασμό του μοντέλου δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με μικρότερο κόστος λειτουργίας, αλλά και με την ίδια αποτελεσματικότητα.
Εξήρε, ωστόσο, τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και την αποτρεπτική ικανότητα που καθημερινά επιδεικνύει η Ελληνική Αεροπορία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, σε μία στρατηγική προσπάθεια που επιχειρεί για να γίνει αρεστός προς τους δεξιούς ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Χρηστιανοδημοκρατικού Κινήματος.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκονται οι σχέσεις ΔΗΜΑΡ – ΝΔ, καθώς ο Φώτης Κουβέλης και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα των προγραμματικών δηλώσεων της τρικομματικής κυβέρνησης.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», στην Αγ. Κωνσταντίνου πλέον βλέπουν την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση, ειδικά μετά το non paper του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος παρότι ήταν μπροστά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ήξερε τι ακριβώς συμφωνήθηκε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και πως τελικά την ύστατη ώρα κάμφθηκαν οι όποιες αντιρρήσεις είχε ο κ. Κουβέλης για το «χαράτσι» που βαφτίστηκε ενιαίος φόρος ακινήτων, εκείνος δεν δείχνει να προωθεί τον προοδευτικό χαρακτήρα του νέου μέτρου και την κλιμάκωση για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες στη διαπραγμάτευση που κάνει με την τρόικα.
Και σαν να μην έφθανε αυτό, ήρθε και η σκληρή κριτική και σφοδρή επίθεση που έκανε ο κ. Ψυχάρης μέσα στο κοινοβούλιο προς τον κ. Μανιτάκη για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και των αθρόων απολύσεων που ζητά η τρόικα, αλλά και η ΝΔ.
Η ανάλυση, λοιπόν, που έκαναν οι συνδαιτυμόνες του κ. Κουβέλη στις μυστικές συσκέψεις που είχαν το τριήμερο αυτό με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, λέει ότι «ο πρωθυπουργός εξωθεί τον κ. Μανιτάκη σε παραίτηση»! Ως εκ τούτου, εξετάζουν σοβαρά ξανά την ηρωική τους έξοδο από την κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείουν ότι η χώρα μπορεί εντέλει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, αν και δεν είναι μέσα στις δικές τους προθέσεις, αλλά εκεί δείχνουν να οδηγούν η τρόικα και ο Στουρνάρας τα πράγματα.
Εντούτοις, δεν αποκλείουν το γεγονός να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά να συνεχίσουν να της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης για ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που από κοινού θα προσδιορίσουν, προκειμένου αυτή να υλοποιήσει κάποιους κοινούς στόχους που έχουν βάλει και εν συνεχεία να πάμε σε πρόωρες εκλογές για καθαρές εντολές και λύσεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις και οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ πιέζουν την ηγεσία να πάρει αποστάσεις από τις ακραίες μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, ενώ δείχνουν να επιθυμούν γέφυρες με την Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα