Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ

Εδώ και εβδομάδες, το «Π», με ρεπορτάζ, είχε υποστηρίξει πως στο ΠΑΣΟΚ έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Το θέμα είναι πως, τις τελευταίες ημέρες, θέλουν όλοι να παίξουν το παιχνίδι «ξαφνικός θάνατος», το οποίο ως γνωστόν έχει… θύμα. Και το θύμα είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού το ΠΑΣΟΚ

βρίσκεται πλέον στα όρια της διάλυσης με όσα έχουν διαδραματιστεί. Και το τέλος, μάλιστα, έχει προσδιοριστεί για την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας των μέτρων, αφού θα πάρει σάρκα και οστά το «μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Εκεί, θα αναμετρηθούν οι πάντες και είναι άγνωστο –ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το γνωρίζει– τι ακριβώς θα συμβεί… Πάντως, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», αναμένεται να γεννηθεί κάτι… νέο από τα σενάρια που ήδη συζητούνται!
Έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από την ημέρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε το… δαχτυλίδι από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν και φαινόταν πως ήταν ικανός να δημιουργήσει το «διαφορετικό», ώστε να περάσει στο περιθώριο αυτό που καταδίκασαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, τουναντίον οδήγησε το κόμμα –όπως παρατηρεί κάποιος και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις– στο απόλυτο κενό, στο απόλυτο αδιέξοδο, την ίδια ώρα που η προσπάθεια της ανασύστασης (αντιγραφή μοντέλου από τον Ανδρέα Παπανδρέου) έχει πάει στον βρόντο, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες που έχει κάνει η «υποτιθέμενη» βάση του κόμματος, αυτή που έχει… απομείνει, δηλαδή!
Οι σχέσεις του με τα στελέχη, αν και στην αρχή ήταν «στρωμένες» με δάφνες αγάπης και σεβασμού, δοκιμάζονται σκληρά, καθώς ακόμα και οι βενιζελικοί συγκρούονται με τον ίδιο τους τον εαυτό, χρησιμοποιώντας μάλιστα και σκληρούς χαρακτηρισμούς στην Ιπποκράτους, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κατά του Πάρι Κουκουλόπουλου!
Ακόμα και οι υποστηρικτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι… χαμένοι, τον έχουν εγκαταλείψει μαζικά και περιμένουν με… χαλαρότητα το τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά στους «εξωτερικούς», όλους εκείνους δηλαδή που αποτελούν κόκκινο πανί και δεν επισκέπτονται πλέον τακτικά την Ιπποκράτους, προχωρούν σε ζυμώσεις, σχεδιάζουν το μέλλον εκτός… ΠΑΣΟΚ και βάζουν συνεχώς στο στόχαστρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ξαφνικά θυμίζει Γιώργο Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός, όταν όλοι ήθελαν το κεφάλι του! Μόνο που αυτήν τη φορά, ο χρόνος ήταν λιγότερος, η αμφισβήτηση είναι πλέον μεγαλύτερη και το μέλλον κρίνεται αβέβαιο γενικά και όχι μόνο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και ορισμένοι πέριξ της Ιπποκράτους που λένε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι «πρόεδρος με σύντομη ημερομηνία λήξης», αντιμετωπίζονται με χαλαρό ύφος, λες και όλα είναι απολύτως φυσιολογικά. Μάλλον, η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ θεωρείται πλέον ως… φυσιολογική και κανένας δεν ενδιαφέρεται εάν το Κίνημα θα «ζει» αμέσως μετά την ψηφοφορία για τα μέτρα.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αμέσως μετά την ψηφοφορία των μέτρων, αν και οι εχθροί του συνεχίζουν να διερωτώνται εάν θα τα… ψηφίσει! Τα σενάρια στο τραπέζι ποικίλλουν, αφού και η τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομά

Keywords
Τυχαία Θέματα