Χωρίς οργάνωση και σχέδιο

Του Κώστα Αναγνωστόπουλου

Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στα χρονικά στήθηκε για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των Αλβανών δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων, των αδίστακτων κακοποιών που στο διάβα τους σκότωσαν μια ανυποψίαστη κοπέλα και έναν νεαρό αστυνομικό.
Ο Κόλα και η συμμορία του, οπλισμένοι με καλάσνικoφ και χειροβομβίδες, σκόρπισαν τον τρόμο, περιδιαβαίνοντας την Ελλάδα, με προοπτική να διαφύγουν στην Αλβανία. Πίσω και

γύρω τους, εκατοντάδες αστυνομικοί, που επί ημέρες αναζητούσαν τα ίχνη και τα λάθη που θα οδηγούσαν στη σύλληψή τους. Η αστυνομική επιχείρηση στήθηκε, όταν πλέον έγινε σαφές πως οι δραπέτες κατευθύνονταν προς την Αλβανία. Μια επιχείρηση ιδιαίτερα δύσκολη και με σοβαρά προβλήματα για την πραγματοποίησή της. Τόσο στο επίπεδο της οργάνωσης, όσο και στην ουσιαστική αποτελεσματικότητά της.
Οι περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της σύλληψης των επικίνδυνων κακοποιών, από την πρώτη στιγμή θεωρούσαν θέμα τιμής να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Oμως, αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Και έγινε άμεσα κατανοητό, καθώς οι δυνάμεις έπρεπε να στήνουν μπλόκο σε χαράδρες, απρόσιτους χωματόδρομους και δάση. Η αποστολή έμοιαζε με στρατιωτική εξόρμηση σε άγνωστες περιοχές, που έπρεπε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με τη βοήθεια ντόπιων κατοίκων, να τις μάθουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος και κυρίως να μην αιφνιδιαστούν.

Οι δυσκολίες
Η κατάσταση, όμως, στην αρχή της επιχείρησης ήταν άσχημη και έδειχνε πως τα προβλήματα ίσως να ήταν και αξεπέραστα. Στο σώμα καταδίωξης των δραπετών συμμετείχαν άνδρες από όλες σχεδόν τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Από την Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, την Πελοπόννησο, μέχρι και την Κρήτη. Η οργάνωση ήταν, όπως όλα τα βιαστικά πράγματα στην Ελλάδα, σχεδόν ανύπαρκτη.
Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν δεν πρόλαβαν να πάρουν εφόδια, ούτε δεύτερη στολή(!), ενώ δεν είχε ληφθεί άμεσα η μέριμνα για τη σίτιση και τη διαμονή τους. Και, βέβαια, δεν συζητάμε για το ωράριο. Εμεναν νηστικοί και έφταναν να κοιμούνται τρεις ώρες το 48ωρο. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που διέμενε μία διμοιρία δεν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός από το υπουργείο και ο ξενοδόχος δεν άφηνε τους αστυνομικούς να φύγουν μέχρι να τακτοποιηθεί το θέμα.
Με αυτές τις αντιξοότητες, οι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «έτρεμαν» στο ενδεχόμενο συνάντησης των ανδρών με τους αποφασισμένους δραπέτες, γιατί κανείς δεν γνώριζε αν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Ευτυχώς, όμως, τα πράγματα βελτιώθηκαν σύντομα. «Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε ευρείας κλίμακας, κάτι που επέτρεψε την εκταμίευση των αναγκαίων πόρων και τη βελτίωση των συνθηκών των ομάδων» είπε στο «Π» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Γρηγόρης Γερακαράκος.
«Στην αρχή δεχόμαστε πληθώρα παραπόνων και αιτημάτων, που ήταν απόλυτα δίκαια. Τώρα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Οι αστυνομικοί βρίσκονται στα μπλόκα ένα οκτάωρο, ενώ καταβάλλεται σε αυτούς καθημερινή οικονομική αποζημίωση που περιλαμβάνει διαμονή και πλήρη διατροφή». Το κόστος της επιχείρησης είναι μεγάλο, καθώς μάλιστα στις έρευνες από την πρώτη στιγμή βρίσκονταν και τρία ελικόπτερα. «Το κόστος, όμως, είναι το λιγότερο», παρατηρεί ο κ. Γερακαράκος, «προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στην επιχείρηση με τη σύλληψη των σκληρών αυτών κακοποιών».

Το αιματηρό τετ α τετ
Το πρώτο τετ α τετ των δραπετών με την Αστυνομία είχε την τραγική κατάληξη της δολοφονίας του υπαρχιφύλακα στο Δίστομο Βοιωτίας στις 17 Ιουνίου. Είχε προηγηθεί ο θάνατος της ανυποψίαστης κοπέλας στην Κόρινθο, μετά από ληστεία που είχαν διαπράξει.
Μετά τη δολοφονία του αστυνομικού, οι δραπέτες κατέφυγαν στην ορεινή Ναυπακτία, όπου στήνονταν συνεχώς μπλόκα για τη σύλληψή τους. Εντοπίστηκαν με θερμικές κάμερες μέσα σε δασώδη περιοχή από το πρωί της Τρίτης 2 Ιουλίου. Ακολούθησε συμπλοκή όπου έχασαν τη ζωή τους δύο από τους δραπέτες, ένας εκ των οποίων είχε οργανώσει τον περασμένο Μάρτιο και τη μαζική απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων, από όπου είχαν δραπετεύσει έντεκα κρατούμενοι, τραυματίζοντας τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ποιος είναι ο Μάριαν Κόλα

Αρχηγός της άγριας συμμορίας θεωρείται ο Μάριαν Κόλα, τον οποίο οι αστυνομικοί τον χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα επικίνδυνο και άνθρωπο που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα. Από το 2010, όταν είχε συλληφθεί μετά την αιματηρή ληστεία στον Βύρωνα είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του. Οι αστυνομικοί που τον είχαν συλλάβει θυμούνται τα λόγια του: «Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που με πιάνετε. Την επόμενη φορά ή θα σας σκοτώσω ή θα με σκοτώσετε».
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Μάριαν Κόλα κρατείτο στις φυλακές από τις 17 Φεβρουαρίου του 2010, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 13 ετών για απόπειρα ληστείας και διακεκριμένες κλοπές. Ο 36χρονος Αλβανός -ο οποίος δραπέτευσε από τις φυλακές Τρικάλων- είχε συλληφθεί στις 11 Νοεμβρίου του 1995 από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για διακεκριμένες κλοπές. Στις 22 Νοεμβρίου του 2007 συνελήφθη και πάλι, στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος για ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, παράνομη βία και αρπαγή. Δυο χρόνια αργότερα, ο Κόλα δραπέτευσε από το Αστυνομικό Τμήμα της Θήβας όπου είχε μεταχθεί από τις Φυλακές Γρεβενών, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή Θηβών.
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 συνελήφθη -κατηγορούμενος για απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες- μετά την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στον Βύρωνα. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, ένας 25χρονος υδραυλικός από την Αλβανία έχασε τη ζωή του από τα πυρά αστυνομικών, όταν βγήκε από το κατάστημα όπου εργαζόταν για να δει τι συμβαίνει. Μια μέρα νωρίτερα, ο Κόλα είχε εμπλακεί σε άλλο περιστατικό με αστυνομικούς στο Μαρούσι, κατά τη διάρκεια του οποίου τους αφόπλισε, με τη βοήθεια συνεργού του, και εξαφανίστηκε.

Φτιάχνουν πολυέλαιους με τις κλεμμένες προτομές
Οκτώ χάλκινες προτομές κλάπηκαν τον τελευταίο χρόνο από τους δρόμους της Αθήνας, εκ των οποίων μία του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και του ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco). «Εξαφανίστηκαν» μέσα από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Του Ρενάτο Λέκκα [email protected]
Οι άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν τα χάλκινα γλυπτά, αφήνοντας μόνο τις μαρμάρινες βάσεις τους. Επίσης, έχουν καταγραφεί πολλές αποτυχημένες απόπειρες, αφού αρκετές προτομές βρέθηκαν κατεβασμένες από τις βάσεις τους και παρατημένες, διότι οι επίδοξοι κλέφτες δεν κατάφεραν εντέλει να τις μεταφέρουν.
Οκτώ είναι οι ορειχάλκινες προτομές που έχουν κλαπεί και μάλιστα από κεντρικότατα σημεία της πόλης. Κατά σειρά είναι οι εξής:
 Η προτομή του Θάνου Σκούρα, προέδρου της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ.
 Η προτομή του Μιχάλη Κάσση προτομή του συνταγματάρχη Ψαρρού, του 5/42 Συν/ντος Ευζώνων.
 Η προτομή του Αθανάσιου Πετιμεζά, επικηρυγμένου από τους Τούρκους αγωνιστή.
 Η προτομή του Αθανάσιου Κ. Λευκαδίτη (1842-1944), ιδρυτή του Ελληνικού Προσκοπισμού.
 Η προτομή του Χοσέ Μαρτί (1853-1895), εθνικού ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας.
 Η προτομή του μυθιστοριογράφου, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.
 Η προτομή του ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).
 Το ανάγλυφο στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα.

Ποιοι αγοράζουν τις προτομές
Η αγορά που αναζητά τα μπρούτζινα ανάγλυφα δεν είναι τα σκραπατζίδικα, όπως πολλοί πιστεύουν. Ο λόγος που ο δράστης δεν θα πουλήσει την προτομή σε έναν έμπορο Scrap είναι ότι η αξία του πέφτει πολύ. «Δεν βγάζει μεροκάματο, αν το φέρει εδώ», δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Π» ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρείας ανακύκλωσης μετάλλων.
Ο δράστης που επιθυμεί να πουλήσει τα κλοπιμαία θα έχει κάνει πρώτα ένα προσύμφωνο, στο οποίο θα έχει οριστεί η τιμή. Εφόσον γνωρίζει την τιμή αγοράς του κλοπιμαίου, θα προχωρήσει στην κλοπή του. Ο «κλέφτης», στην προκειμένη περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο να απευθυνθεί σε έναν ιδιοκτήτη Scrap και αυτό γιατί ένας σωστός επιχειρηματίας δεν θα μπορέσει να κάνει δεκτή την αποδοχή ενός κλοπιμαίου, διότι δεν έχει τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα του δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αγορά μίας προτομής. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι δράστες κάνουν συμφωνία με εργαστήρια χρυσού, όπου με το υλικό κατασκευάζονται πολυέλαιοι και εκκλησιαστικά είδη.
Οι επιχειρήσεις αυτές αγοράζουν τον ορείχαλκο σε τιμή, η οποία ανέρχεται στα πέντε με έξι ευρώ το κιλό. Ποσό αρκετά ικανοποιητικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μία προτομή ζυγίζει γύρω στα 500 κιλά. «Αυτά τα λεφτά δύσκολα θα μπορέσει να τα δώσει μία εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων. Τον δράστη δεν τον συμφέρει να το πουλήσει σε μας», τονίζει χαρακτηριστικά στο «Π» ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εναλλακτικής διαχείρισης σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ανακύκλωσης.
«Αυτό το είδος που χρησιμοποιούν, δηλαδή τον ορείχαλκο, πρέπει το Scrap να το δικαιολογήσει. Για να δεχθείς ένα τέτοιο μέταλλο, πρέπει να έχεις χυτήριο και τα περισσότερα Scrap δεν έχουν. Το μέταλλο αυτό τα εργαστήρια χρυσού το διαχειρίζονται έως και δύο χρόνια, αφού χρησιμοποιούν σταδιακά το λιωμένο υλικό», υπογράμμισε ο επιχειρηματίας.

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών
Το «Π» επικοινώνησε με τον Ανδρέα Βαρελά, αντιδήμαρχο Αθηναίων και αρμόδιο για τα θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου. Ο κ. Βαρελάς μας είπε ότι ο δήμος έχει προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία έχουν αναζητήσει επιχειρήσεις Scrap για να βρουν αν κάποια από τα κλοπιμαία έχουν δοθεί εκεί. Σύμφωνα με τον κύριο Ανδρέα Βαρελά ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει σε πολλές ενέργειες και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Συγκεκριμένα, όπως μας τόνισε ο αντιδήμαρχος, ο δήμος έχει «κλείσει» και κάνει μηνύσεις σε μάντρες που έχουν εντοπιστεί κάποια κλοπιμαία. Πάντως, ο κ. Βαρελάς κατηγόρησε και την πολιτεία που δεν συμπαρίσταται στην προσπάθεια του δήμου για τον εντοπισμό αυτών των δραστών. «Ουσιαστικά, δεν υπάρχει βοήθεια από την πολιτεία» τόνισε.

Keywords
σχεδιο, el greco, συλληψεις, ελλαδα, αθηνα, αλεξανδρουπολη, κρητη, ποασυ, διστομο, ιουνίου, θεσσαλονικη, βασεις, μνήμη, εταιρεία, πετρουλα κωστιδου, πετρουλα, πετρουλα dvd, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αστυνομικο τμημα, μνήμη, το θεμα, αλβανια, αστυνομια, δημος αθηναιων, θανατος, θεμα, ιχνη, καθημερινη, ξενοδοχεια, αγορα, αποζημιωση, αρπαγη, βοηθεια, βυρωνα, γεγονος, γρηγορης, δυνατοτητα, δημος, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελληνικη αστυνομια, εξι, επρεπε, ερευνες, εταιρεία, ετων, ευζωνων, ζωη, ζωγραφου, ειδος, καμερες, κιλα, κλοπη, λαθη, λεφτα, ληστειες, λογια, λογο, μεριμνα, μπλοκο, παντα, ορεινη ναυπακτια, οκταωρο, ποασυ, πολιτεια, προβληματα, πρωι, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συλληψη, σωμα, σιτιση, τιμη, τμημα, τρια, φορα, χρονικα, ωρες, αλβανος, ασχημη, ειδη, φυλακες, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κλεφτες, κοπελα, μπροστα, σκοτωσω, σωστος, θανου, υδραυλικος, θεματα, θηβας, υλικο, χοσε
Τυχαία Θέματα