Δεν είναι μαγκιά το «μόνος μου εναντίον όλων σας»

Ας πούμε ότι έχετε ένα μαγαζί – γωνία σε μία γειτονιά, αλλά είναι μικρό και… στριμωγμένο μεταξύ δύο γιγάντων. Στα αριστερά σας έχετε μία τεράστια μονάδα παραγωγής πρώτων υλών και δεξιά σας μία μονάδα παραγωγής και πώλησης προϊόντων που απορροφά τις μισές από τις πρώτες ύλες της πρώτης μονάδας.

Έχετε πιθανότητες να επιβιώσετε; Και βέβαια έχετε, αρκεί να συμμαχήσετε και με τις δύο πλευρές, για να πάρετε από την αγορά το μερίδιο που σας αναλογεί. Μικρό, αλλά αξιοπρεπές και αντίστοιχο με τις δυνατότητες του μαγαζιού σας. Εάν πάτε κόντρα στους δύο γίγαντες, θα σας εξαφανίσουν.

Ούτε μπορείτε να είστε πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον. Σε έναν θα είστε πιο κοντά, στον άλλο λιγότερο κοντά.

Μαγκιά δεν είναι το νεοελληνικό στιλ, «μόνος μου εναντίον όλων σας».

Μαγκιά είναι να ξέρει κανείς με ποιους και γιατί συμπορεύεται, τι κερδίζει και τι χάνει από τις συμμαχίες του. Βάλτε στη θέση του μικρομάγαζου την Ελλάδα, στα αριστερά της την Ρωσία και στα δεξιά της την Γερμανία. Υπάρχει περίπτωση μία μικρή χώρα, όπως η δική μας, να επιβιώσει εάν ανοίξει μέτωπο με τα θηρία; Με τη Γερμανία συμπορεύεται θεσμικά, όμως υπάρχει χώρος για συνεργασία και με τη Ρωσία που πουλάει πρώτες ύλες στην Ευρώπη.

Και η Ρωσία, όπως έπραξε στην περίπτωση της Κύπρου, δεν υπάρχει περίπτωση να συγκρουστεί με τους Ευρωπαίους για τα μάτια μας, όσο ωραία κι αν είναι, γιατί εμείς μόνοι μας ούτε κατά διάνοια δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το πετρέλαιο και το αέριό τους. Όμως, η Γερμανία και οι βιομηχανικές δυνάμεις της Δύσης μπορούν. Και φυσικά, πληρώνουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα