“Μπετόν αρμέ” οι αγρότες – Τι λένε στο “Π”

Έτοιμοι να σκληρύνουν τη στάση τους εμφανίζονται οι αγρότες, δηλώνοντας απογοητευμένοι από τα «ημίμετρα», όπως χαρακτηρίζουν τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων και του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη και Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Κλείσιμο δρόμων και αποκλεισμός τελωνείων εξετάζεται από τους αγρότες ως νέα μορφή κινητοποιήσεων, επιλογές για τις οποίες θα συζητηθεί εάν θα υλοποιηθούν κατά την πανελλαδική σύσκεψη

το μεσημέρι της Παρασκευής στον Πλαταμώνα.

«Είμαστε απογοητευμένοι. Τα μέτρα είναι σε λάθος βάση 100%. Αρχικά είχαμε υπεύθυνη στάση και δεν θέλαμε να συγκρουστούμε με υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, αλλά μας περνάνε για διανοητικά ανάπηρους», δηλώνει στο «Π» ο Γιάννης Βάγκος, αγροτοσυνδικαλιστής από το Κάστρο της Βοιωτίας. «Θέλαμε να μιλήσουμε με όρους οικονομικούς κι αυτοί μας απάντησαν με επικοινωνιακά τεχνάσματα», προσθέτει ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «από και πέρα θα έχουν άλλη μορφή οι κινητοποιήσεις μας και θα εισηγηθούμε και κλείσιμο δρόμων».

Όπως είπε ο κ. Βάγκος στο «Π», σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλη Μπούτα, οι προτάσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκαν ως «άνθρακας» από τον δεύτερο, με τους αγρότες της Καρδίτσας να καλούν σε τοπική ευρεία σύσκεψη την Κυριακή, προκειμένου να λάβουν κι αυτοί της αποφάσεις τους.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως και οι αγρότες από Λαμία, Πράσινα Φανάρια, Σέρρες και Χρυσούπολη, προτίθενται να σκληρύνουν τη στάση τους.

«Θέλουμε καινούρια μέτρα», τονίζει ο επικεφαλής του Μπλόκου των Σερρών, Παύλος Αραμπατζής γνωστοποιώντας τις προθέσεις των αγροτών της περιοχής να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου στον Προμαχώνα. «Ψάχνουμε τρόπο να ανέβουμε και να προσπεράσουμε τις 25 κλούβες των ΜΑΤ που είναι στο δρόμο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κοινές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προτίθενται να κινηθούν οι αγρότες της Ημαθίας, με τον αντιπρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών του Νομού, Κώστα Λιλιόπουλο, να χαρακτηρίζει «δίκοπο μαχαίρι» το κλείσιμο δρόμων, καθώς «με την ως τώρα στάση μας έχουμε φέρει τους υπόλοιπους κοινωνικούς κλάδους κοντά μας. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό κι όχι αγροτικό. Είμαστε αποκούμπι για τους συμπολίτες μας. Παραμένουμε στις θέσεις μας και θα επιχειρήσουμε συνάντηση με τον υπουργό», καταλήγει ο ίδιος.

«Είμαστε πιθανώς η τελευταία γενιά αγροτών. Δεν υπάρχει πεδίο επιστροφής για κάποιον νέο στη Γη, που επιθυμεί να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα», επισημαίνει ο Νίκος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας, αναφερόμενος στην κυβερνητική αγροτική πολιτική.

Επιμένοντας στο «επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος των αγροτών», ο κ. Βάγκος συμπλήρωσε πως «χρησιμοποιούν τεχνάσματα που δεν γνωρίζουν τα αστικά κέντρα. Αν μας ακούσει κάποιος π.χ.από το Χαλάνδρι θα νομίζει ότι είμαστε πλούσιοι παίρνοντας 180 εκατ. ευρώ από επιστροφές φόρων, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε μισό ρεζερβουάρ πετρέλαιο το χρόνο στον αγρότη, ή 1 κιλό καλαμπόκι στους κτηνοτρόφους από την ενίσχυση του de minimis».

«Μιλώντας με κτηνοτρόφους της περιοχής μου ανέφεραν πως οι ενισχύσεις που έλαβαν αντιστοιχούν σε 30 Λεπτά την προβατίνα», περιγράφει ο κ. Λιλιόπουλος από την Ημαθία.

Keywords
Τυχαία Θέματα