Δεν θέλουν να χάσουν τον καλύτερο πελάτη

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Περίεργη είναι η συμπεριφορά κάποιων από την αντιπροσωπεία της τρόικας, που ελέγχουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ναι, εκεί έχουμε φτάσει, να ελέγχονται οι δαπάνες που προορίζονται για την αμυντική θωράκιση και την ασφάλεια της χώρας από υπαλλήλους της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ!
Επιπλέον, έχουμε και το εξής «περίεργο»: Οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα κόβουν μισθούς και συντάξεις, ακόμη και από χαμηλόμισθους,

αλλά δεν θέλουν να ακυρωθούν δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα, ακόμη και εκείνα που είναι, τελικά, περιττά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά κατασκευάζονται από ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες!
Από την άλλη πλευρά, πολιτικά κόμματα, πολιτικοί, πολιτικάντηδες, καιροσκόποι και κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι, αν περικοπούν δραστικά οι υπέρογκες δαπάνες για την άμυνα, τότε θα σωθούν μισθοί και συντάξεις. Δηλαδή, πραγματικό «κομφούζιο» από άσχετους και εντεταλμένους των Βρυξελλών, με επίδικο θέμα την άμυνα.
Αναλυτικότερα, για όσους υποστηρίζουν ότι θα σωθούμε, αν περικόψουμε και άλλο τις αμυντικές δαπάνες, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν είναι αυτή όντως η πραγματικότητα ή έχει δημιουργηθεί ένα ακόμη μύθευμα από τους «δήθεν» της προοδευτικής διανόησης, όπως φυσικά και τόσα άλλα, που θα καταρρεύσει από την αμείλικτη πραγματικότητα.

Τα νούμερα
Το ΥΠΕΘΑ, παραθέτοντας επίσημα στοιχεία, υποστηρίζει τα εξής:
•    Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ έχει περικοπεί κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με αυτόν του 2009. Επίσης, σήμερα οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται στο 0,85% του ΑΕΠ, ενώ τη δεκαπενταετία του 1990-2005 ήταν περίπου στο 4,5%-5%! Εξοπλιστικά προγράμματα κόστους 2,8 δισ. ευρώ, που προτείνουν τα γενικά επιτελεία ως εντελώς απαραίτητα για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα του στρατεύματος έχουν ακυρωθεί και έχουν διαγραφεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Για αυτά τα οπλικά συστήματα έχουν «ενδιαφερθεί» οι πολεμικές βιομηχανίες της Γερμανίας και της Γαλλίας).
•    Αν υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και στις δαπάνες συντήρησης οπλικών συστημάτων, τότε θα καθηλωθεί ο στρατιωτικός μηχανικός της χώρας.

Η πρόταση του ΥΠΕΘΑ
Τα οικονομικά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκονται στο μικροσκόπιο της έρευνας των υπαλλήλων της τρόικας. Μετά από δραστικές περικοπές, απαιτούν περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών, πράγμα που σημαίνει: νέες γενναίες περικοπές στις αποδοχές των στρατιωτικών και περιορισμός του συνόλου των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του στρατεύματος. Μάλιστα, απαιτούν οι περικοπές να είναι της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ κατάρτισε μια ολοκληρωμένη πρόταση περιορισμού του κόστους, που παρουσίασε στην τρόικα. Ποιο είναι το σχέδιο των νέων περικοπών στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, που υπερβαίνει τις απαιτήσεις της τρόικας;
•    Νέα μείωση κατά 30% των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.
•    Με

Keywords
Τυχαία Θέματα