Λέιζερ που τυπώνονται με απλό εκτυπωτή ψεκασμού

Μηχανικοί στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ παρουσίασαν τα πρώτα λέιζερ που τυπώνονται με απλό εκτυπωτή ψεκασμού. Οι μηχανικοί φιλοδοξούν τώρα να αξιοποιήσουν την καινοτομία τους σε μια ποικιλία εφαρμογών, από φωτεινές ταπετσαρίες μέχρι εξαρτήματα υπολογιστών. «Κανείς δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να τυπώσει λέιζερ» δήλωσε ο Δρ Ντέιμιαν Γκάρντινερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει τη νέα τεχνική στην επιθεώρηση Soft Matter. Τα μικροσκοπικά λέιζερ, κουκκίδες με διάμετρο μόλις ένα τέταρτο

του χιλιοστού, αποτελούνται από υγρούς κρυστάλλους που ψεκάζονται σε μια ειδικά επιστρωμένη επιφάνεια και απλά αφήνονται να στεγνώσουν. Όλες οι συσκευές λέιζερ λειτουργούν ουσιαστικά ως ενισχυτές φωτός: αποτελούνται από μια κοιλότητα, καλυμμένη εσωτερικά με καθρέπτες, μέσα στην οποία υπάρχει ένα στερεό, υγρό ή αέριο μέσο. Το μέσο αυτό διεγείρεται με διάφορους τρόπους, ώστε τα άτομά του να αρχίσουν να εκπέμπουν φωτόνια. Τα φωτόνια αυτά αναπηδούν στους καθρέπτες και με τη σειρά τους διεγείρουν όλο και περισσότερα άτομα, πριν τελικά δραπετεύσουν από μια σχισμή και σχηματίσουν τη δέσμη.

Πίνετε νερό και τον χειμώνα
Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού: στους άνδρες, το ποσοστό φθάνει το 60%-65%, στις γυναίκες το 50%-60%, ενώ στα παιδιά (5-8 χρονών) μέχρι και το 70%. Οι ανάγκες ενός ενήλικα σε υγρά είναι περίπου δυόμισι με τρία λίτρα την ημέρα. Απώλεια υγρών της τάξης του 1%-2% του βάρους μας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, που εκφράζονται με πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα. Σε περίπτωση πιο σοβαρής αφυδάτωσης, που φτάνει στο 3%-5% του συνολικού μας βάρους, τα προβλήματα είναι ακόμη σοβαρότερα, όπως θολή όραση, δυσκολία στην κατάποση, ακόμη και μυϊκοί σπασμοί ή παραισθήσεις. Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης, π.χ. της τάξης του 2%, αυξάνει το αίσθημα κόπωσης και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και την ικανότητα συγκέντρωσης. Καθημερινά, ο οργανισμός μας αποβάλλει περίπου πέντε ποτήρια νερό από τα νεφρά με τη μορφή ούρων, δύο ποτήρια νερό με τον ιδρώτα και ένα ποτήρι νερό με την αναπνοή.
Το νερό συμβάλλει σημαντικά στη ζωή και στην αναπαραγωγή των κυττάρων. Αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στα κύτταρα και κατ’ επέκταση στα όργανα του σώματος. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μέσο απομάκρυνσης τοξικών και άχρηστων ουσιών. Επίσης, αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος, το οποίο μεταφέρει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποβολή των βλαβερών και άχρηστων ουσιών από το σώμα. Το νερό παίζει το ρόλο φυσικού λιπαντικού, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων. Παράλληλα, είναι σημαντικό και για τη λειτουργία των νεφρών, καθώς χωρίς αυτό τα νεφρά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή των τοξινών και των άχρηστων ουσιών που προκύπτουν από τη διαδικασία του μεταβολισμού.
Ως κύριο συστατικό των πεπτικών υγρών, βοηθά στ

Keywords
Τυχαία Θέματα