Διεθνής διάκριση για «Το ελληνόπουλο»

Ακόμα μια διεθνής διάκριση για Έλληνα συγγραφέα. Αυτή τη φορά ο Βασίλης Αλεξάκης τιμήθηκε με το βραβείο «Γαλλικής Γλώσσας 2012» και είναι υποψήφιος για το βραβείο Γκονκούρ.

Ο «πιο Γάλλος από τους Έλληνες συγγραφείς», τον αποκάλεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή τη διάκρισή του.

Το βραβείο δημιουργήθηκε το 1986 και αφορά το έργο λογοτεχνών, καλλιτεχνών ή επιστημόνων που συνέβαλαν, με το ιδιαίτερο ύφος των έργων τους ή με τις ενέργειές τους, στο να αναδείξουν την ποιότητα και την ομορφιά της γαλλικής γλώσσας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000

ευρώ, θα απονεμηθεί επισήμως στις 9 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της έκθεσης βιβλίου της Μπριβ.

Η επιτροπή που του απένειμε το βραβείο της «Γαλλικής Γλώσσας» αποτελείται από μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Γκονκούρ, συγγραφείς και δημοσιογράφους.

Επίσης είναι μια «ανάσα» από ακόμα μία διάκριση διεθνώς. Είναι υποψήφιος και για το βραβείο Γκονκούρ – ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίου εμβέλειας βραβεία- για το νέο του μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τίτλο «L’ enfant grec», που σημαίνει «Το ελληνόπουλο».

Η υπόθεση εκτυλίσσεται  στο Λουξεμβούργο, όπου ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου αναρρώνει από μια μεγάλη επέμβαση και επισκέπτεται τον κήπο της πόλης με τις πατερίτσες και αναπολεί τον κήπο της παιδικής του ηλικίας στην Καλλιθέα.

Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα όπως η μοναξιά και ο θάνατος, που έχει τη μορφή μιας γιγάντιας μαριονέτας.

Σύντομη βιογραφία του Έλληνα συγγραφέα

Σε ηλικία 17 ετών, ο Βασίλης Αλεξάκης έλαβε υποτροφία και έφυγε για τη Λιλ της Γαλλίας, για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Η υποτροφία του ήταν μικρή και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει σε ένα εστιατόριο. Έπειτα από σπουδές τριών χρόνων επέστρεψε στην Ελλάδα, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αλλά γύρισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1968 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Εργάστηκε στη Monde des livres για δεκαπέντε χρόνια. Όντας σχεδιαστής σκίτσων, ο Αλεξάκης υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde», ενώ έγραψε και ραδιοφωνικά κομμάτια.

Το 2007 η Γαλλική Ακαδημία τού απένειμε το Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος.

Πηγή: http://www.protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα