Δημοτικές εκλογές: Τι γίνεται με τον νέο εκλογικό νόμο

… δεν υπάρχει σαφές σχέδιο…, ή συγκεκριμένη πρόταση…, όλα είναι απλές σκέψεις…, και αν προταθεί κάποια αλλαγή δεν θα αιφνιδιάσει…, θα έχει όλο τον χρόνο για να μορφοποιηθεί από τον κόσμο της αυτοδιοίκησης…!!!

Εκτός από μια μικρή ομάδα γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών, ο κόσμος της τοπικής αυτοδιοίκησης εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τουλάχιστον έτσι όπως εκφράζεται από τον υπουργό εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, με 2 ενιαίες λίστες, μια για υποψηφίους δημάρχους κι η άλλη για τους δημοτικούς συμβούλους. .

Η πρόταση του υπουργού φαίνεται να έχει διοικητικά, πολιτικά

αλλά και τεχνικά προβλήματα. Απόλυτα συμφωνούν όλες οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ ότι με ένα τέτοιο σύστημα ενιαίου ψηφοδελτίου δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει δήμος αφού στις περισσότερες περιπτώσεις όπου ο δήμαρχος δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία δεν θα μπορεί να παρθεί καμία απόφαση, ούτε καν να ψηφιστεί προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα.

Την ίδια άποψη εκφράζουν κι οι περιφερειάρχες. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι 13 περιφερειάρχες είχαν συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Θέμα της συζήτησης ήταν η σύνταξη των προϋπολογισμών των περιφερειών κι η δυσκαμψία που επιδεικνύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε προβλήματα που αφορούν το β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Μετά το πέρας της συζήτησης, όλοι εν χορώ, επισκέφτηκαν το υπουργό επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αφού εξέθεσαν για ακόμη μια φορά τα προβλήματά τους, η συζήτηση ήρθε και στο εκτός ατζέντας αλλά επίκαιρο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Κι εδώ κατατέθηκαν οι αντιρρήσεις της αυτοδιοίκησης για τα «προτεινόμενα» καθώς κι οι τεχνικές δυσκολίες ή η στενότητα χρόνου για την επεξεργασία της οποιασδήποτε αλλαγής.

Γαλάζιος, δε, περιφερειάρχης ρώτησε τους παριστάμενους υπουργούς, – και σε διάλεκτο αργκό – , «τι θα γίνει με τους μωροφιλόδοξους, άνδρες ή γυναίκες, που μπορούν να διαθέσουν το χρηματικό παράβολο και έχοντας μια λαϊκή βάση εκλέγονται δήμαρχοι… ».?

Σ αυτό το σημείο, ελέχθη ότι…, δεν υπάρχει σαφές σχέδιο…, ή συγκεκριμένη πρόταση…, όλα είναι απλές σκέψεις…, και αν προταθεί κάποια αλλαγή δεν θα αιφνιδιάσει…, θα έχει όλο τον χρόνο για να μορφοποιηθεί από τον κόσμο της αυτοδιοίκησης…!!!

Και σε οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα οφείλουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη δημοτική παράταξη.

Γ. Σπ. Π.

Keywords
Τυχαία Θέματα