Διορθώνουν τις ατέλειες

Του Βασίλη Μπεσκένη

Μετατίθεται ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, καθώς κρίθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαβούλευση προτού το νομοσχέδιο λάβει την τελική του μορφή. Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες, ορισμένες από τις διατυπώσεις, όπως υπήρχαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θεωρείται ότι μπορεί να συμπαρασύρουν αδίκως, ακόμη και με ποινικές συνέπειες, περιπτώσεις βουλευτών

–και μάλιστα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου».

Ως εκ τούτου, μετά από παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, και του γ.γ. της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκου, διαπιστώθηκε η ανάγκη μετάθεσης του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου, ώστε να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε πιθανότητες ο νόμος να διαμορφώσει περιβάλλον για «κυνήγι μαγισσών». Υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου, προκειμένου να καταδείξουν τα κενά, τα οποία έχουν εντοπιστεί στον νόμο, σχολίαζαν στο «Π» ότι «έτσι όπως είναι γραμμένος, αφήνει περιθώρια για ποικιλότροπες ερμηνείες, που μπορεί να οδηγήσουν σε δίωξη ακόμη και νυν βυλευτές για παρελθούσες δηλώσεις τους, που ξεκάθαρα όμως, πόρρω απείχαν από το να έχουν ρατσιστικό περιεχόμενο».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να τεθούν στο στόχαστρο ζητήματα, όπως συμπεριφορές μέσα στη Βουλή, συμπεριφορές κομμάτων, αλλά και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, ενώ συγκεκριμένες διατάξεις θα προβλέπουν αυστηρές ποινές για τους δράστες ρατσιστικών επιθέσεων, ειδικά εάν είναι πολιτικά πρόσωπα.

Αντίδραση ΚΚΕ

Ηδη, βέβαια, οι πρώτες αντιδράσεις στις διαρροές που υπήρξαν για τα προβλεπόμενα στον αντιρατσιστικό νόμο προήλθαν από τον Περισσό. Το ΚΚΕ πίσω από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης «είδε» την ποινικοποίηση του κομμουνισμού και τη νομιμοποίηση της καταστολής των λαϊκών αγώνων, σε αντίθεση με την αντιμετώπιση του ρατσισμού, του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, το νομοσχέδιο «αποτελεί προπομπό για επικίνδυνες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, στη δράση ριζοσπαστικών οργανώσεων και των κομμουνιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι στη βάση αντίστοιχων νόμων και του ανιστόρητου κατασκευάσματος για την εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού, που έχει γίνει επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, ποινικοποιείται η δράση κομμουνιστικών κομμάτων σε αρκετές χώρες της ΕΕ, την ίδια στιγμή που φασιστικά κόμματα και ομάδες δρουν ανενόχλητα, συμμετέχουν ακόμη και σε κυβερνήσεις».

Από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα δεν αφορά σε ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, αλλά στην ποινική αντιμετώπιση πράξεων που στόχο έχουν να ενισχύσουν τον ρατσισμό και να εδραιώσουν την ξενοφοβία στη συνείδηση των πολιτών. Θύμιζαν, μάλιστα, την περίπτωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επεδίωξε το 2008 να προωθήσει ο Κ. Καραμανλής, βρίσκοντας απέναντί του το ΚΚΕ κυρίως λόγω των αρμοδιοτήτων που προτείνετο να έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, θέμα που αντιμετωπίζεται ως ταμπού από τον Περισσό.

Ο Ρουπακιώτης

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η απόφαση των κ.κ. Σταμάτη και Μπαλτάκου να πυροδοτήσει νέα αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς, σε πρώτη ανάγνωση, δεν θεωρείται απίθανη η περιθωριοποίηση του κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα για το εν λόγω νομοσχέδιο. Αυτό, υπενθυμιζεται, θα είναι και το δεύτερο κρούσμα μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, μετά την ενδοϋπουργική –και εν πολλοίς, εσωκομματική– κόντρα, που ξέσπασε ανάμεσα στους κ.κ. Ρουπακιώτη και Μανιτάκη, με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εντάξει σε νομοσχέδιό του διάταξη που προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Η ιδεολογική σύγχυση Καμμένου «στέλνει» στελέχη στη ΝΔ

Τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα φαίνεται πως έφερε το πρόσφατο συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς απογοήτευσε πολλά στελέχη που περίμεναν –μάταια όπως λένε– από τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο να αποσαφηνίσει το ιδεολογικό υπόβαθρο του κόμματος και να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την κυοφορούμενη «κολεγιά» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθηση πως στο συνέδριο δεν υπήρξε καμία ιδεολογική συζήτηση, παρά μόνον παλαιοκομματικού τύπου καλλιέργεια των συσχετισμών στο εσωτερικό του κόμματος, οδήγησε πολλά στελέχη σε σκέψεις αναθεώρησης της συμπόρευσής τους με τους ΑΝ.ΕΛ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», αποτελεί θέμα 24ώρων η έμπρακτη επιβεβαίωση του κλίματος αυτού, με την αρχή των αποχωρήσεων να γίνεται από τη Θεσσαλονίκη (μια θεωρητικά καλή περιοχή για τους ΑΝ.ΕΛ.), όπου «ηχηρά» ονόματα του κομματικού μηχανισμού των ΑΝ.ΕΛ. εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο «επαναπατρισμού» τους στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σειρά επαφών με συνεργάτες του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Μηνά Σαματζίδη, αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο της Διοικούσας.

Οπως έχουν εξηγήσει σε κοντινά τους πρόσωπα, εντοπίζουν ισχυρότερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά στο προσκλητήριο κεντροδεξιάς συσπείρωσης της ΝΔ έναντι του διψασμένου για «κατάληψη» της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ, παρά στο αντιμνημονιακό προπέτασμα (όπως το εισπράττουν) των ΑΝ.ΕΛ. για μια κυβερνητική σύμπραξη νομής εξουσίας, ως «ουρά» ενός ΣΥΡΙΖΑ που προάγει σε εθνικά, μεταναστευτικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά ζητήματα, ιδέες έντονα προβληματικές για τον κορμό του στελεχιακού δυναμικού των ΑΝ.ΕΛ. που είναι κεντροδεξιάς προέλευσης. Με την αρχή να γίνεται από ανώτερα και «ηχηρά» στελέχη που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη ΝΔ, εξίσου σοβαρό πρόβλημα για τους ΑΝ.ΕΛ. αναμένεται να προκληθεί στο εγγύς μέλλον, εάν και εφόσον οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ (από το παραδοσιακό παπανδρεϊκό μπλοκ του οποίου προέρχεται σημαντικό τμήμα του κατώτερου στελεχιακού δυναμικού του κόμματος) δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επαναπατρισμού στελεχών και προς εκείνη την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα