Εδώλια για τη «λίστα Λαγκάρντ»!

Στον ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Δημοσιεύουμε σήμερα το β’ μέρος της συνέντευξης με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και άριστη ποινικολόγο Ζωή Κωνσταντοπούλου. Φυσικά, κυρίαρχο ερώτημα ήταν οι εξελίξεις στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η κ. Κωνσταντοπούλου «δίνει» ευθύς εξαρχής τη διαδικασία που στο βάθος έχει ποινικά εδώλια.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η ανάκτηση της αυθεντικής «λίστας

Λαγκάρντ» από τις γαλλικές αρχές. Τι σημαίνει η απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων να διαβιβάσουν τη λίστα στη Βουλή, αφού πρώτα μελέτησαν και αξιολόγησαν το περιεχόμενό της;
Σημαίνει ότι το πειστήριο αυτό, που ανακτήθηκε με τεράστια καθυστέρηση, έχει ποινικό ενδιαφέρον και πρέπει να συσχετιστεί άμεσα με τη δικογραφία που από διμήνου διαβίβασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στη Βουλή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών κυβερνητικών προσώπων. Σημαίνει ότι εξέλιπαν τα άλλοθι, τα προσχήματα και οι δικαιολογίες όλων εκείνων που χρονοτριβούν, την ώρα που ο χρόνος παραγραφής τρέχει. Σημαίνει, τέλος, ότι η Βουλή πρέπει σύντομα να συγκληθεί για να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι την αρμοδιότητα προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης. Σημαίνει, δηλαδή, ότι τελείωσαν τα ψέματα.

Πριν από μερικά χρόνια η τότε κυβέρνηση είχε εμφανίσει τους κουμπάρους στα καρτέλ με χειροπέδες για να περάσει ανάλογο μήνυμα, ενώ ο τότε υπουργός Σιούφας είχε μιλήσει ανοιχτά για «πόλεμο στα καρτέλ». Ποια είναι η θέση σας;
Ο πόλεμος στα καρτέλ δεν είναι ζήτημα διακηρύξεων ούτε εντυπώσεων. Η κυβέρνηση έχει αφήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως και πολλές ανεξάρτητες αρχές, να λειτουργεί σε πλαίσιο νομικής ανασφάλειας, αφού έχει λήξει και παρατείνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις η θητεία του προέδρου και μελών της, γεγονός το οποίο θέτει σε διακύβευση το κύρος των προστίμων που αυτή επιβάλλει για τον σχηματισμό καρτέλ. Κανείς δεν δικαιούται να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει. Είμαστε η χώρα όπου ακυρώθηκε δικαστικά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Vodafone για το κακουργηματικής διάστασης σκάνδαλο των υποκλοπών, η χώρα όπου επίσης ακυρώνονται αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την επιβολή προστίμων, διότι ελήφθησαν με τη συμμετοχή μελών των οποίων είχε λήξει η θητεία. Η χώρα όπου, ενώ ιδρύονται και θεσμοθετούνται Ανεξάρτητες Αρχές, ο ρόλος και η λειτουργία τους φαλκιδεύονται και υπονομεύονται από την επίσημη πολιτεία, όπως εκπροσωπείται από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τίποτε δεν είναι τυχαίο ούτε μοιραίο.

Έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί σοβαρά σκάνδαλα, υποσχέθηκαν πολλοί ότι θα τιμωρηθούν υπεύθυνοι, αλλά έως τώρα ο λαός έχει την εντύπωση ότι κανείς δεν τιμωρείται από τους ισχυρούς. Ποια είναι η θέση σας;
Συμμερίζομαι την αγανάκτηση του λαού μας. Που γίνεται μεγαλύτερη όταν κανείς συνειδητοποιεί ότι οι «φτωχοδιάβολοι», οι άνθρωποι που διαπράττουν ήσσονα αδικήματα, πταίσματα ή πλημμελήματα βρίσκονται πάντοτε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους, ενώ εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος απολαμβάνουν μια προκλητικά διακριτική, «πριγκιπική» θα έλεγε κανείς, μεταχείριση.
Η επιλεκτική ασυλία και υπόθαλψη, όμως, δεν είναι νομοτέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στέκεται μοιρολατρικά απέναντι στη συγκάλυψη. Ως πολιτική δύναμη, αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για διαφάνεια και δικαιοσύνη. Και επιστρατεύουμε, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάθε νόμιμο μέσο για την απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν, όσο υψηλά ιστάμενοι και αν είναι οι υπεύθυνοι. Το ίδιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πράττουμε και εάν οι πολίτες μας εμπιστευθούν για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ξένα μεγάλα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την απόλυτη κυριαρχία στην Ελλάδα Ελλήνων ολιγαρχών και ότι η «λίστα Λαγκάρντ» έχει υλικό να ανατρέψει αυτή την ολιγαρχία. Ποιες πληροφορίες έχετε εσείς για όλα αυτά;
Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτούς που διαθέτουν προνομιακές ή ιδιωτικές πληροφορίες για προσωπική χρήση και διαχείριση. Όποια πληροφορία συλλέγουμε, τη συλλέγουμε θεσμικά και με διαφάνεια, με επίσημα ερωτήματα και διαβήματα. Ό,τι αποκαλύπτεται ή ανακαλύπτουμε το δημοσιοποιούμε, γιατί εντολέας μας είναι ο ελληνικός λαός, που έχει δικαίωμα να γνωρίζει. Η σκανδαλωδώς εξωθεσμική και παραθεσμική συμπεριφορά δύο υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων του ΣΔΟΕ οδηγεί στο αναπόδραστο συμπέρασμα ότι τα εξυπηρετούμενα συμφέροντα είναι τεράστια. Το ίδιο και η σκανδαλώδης αυτεπάγγελτη ενεργοποίηση του μηχανισμού της αυτόφωρης διαδικασίας, πέραν της συνήθους λειτουργίας της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, για την παραδειγματική σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, του δημοσιογράφου που τόλμησε να αποκαλύψει εκείνο που με τόσο κόπο και για τόσο χρόνο κάποιοι συγκάλυπταν.

Ο Κώστας Βαξεβάνης διώχθηκε αντί να βραβευτεί για τη θαρραλέα στάση του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Δημοσιογράφοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτή η λίστα και ας μαθαίνουν όλοι τι λένε οι ξένοι για τη λίστα αυτή. Ποια είναι η δική σας εικόνα για αυτά;
Στην ιστορική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ είναι γραμμένη με μεγάλα γράμματα η ρήση του ξεχωριστού φιλέλληνα Μάγερ: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης». Ο δημοσιογράφος που ερευνά, αποκαλύπτει, δεν φιμώνεται και δεν καμώνεται, υπηρετεί το καθήκον του και την κοινωνική αξίωση για διαφάνεια και δικαιοσύνη. Οι λεγόμενοι «δημοσιογράφοι» που καταπίνουν την κάμηλο της διαπλοκής (ή που τους καταπίνει αυτή), προφανώς, υπηρετούν κάτι εντελώς ξένο με την αποστολή του Τύπου και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα κάνει διαχείριση χωρίζοντας στελέχη, δημοσιογράφους και πολίτες σε προοδευτικούς και «δικούς μας» ή με βάση το γνωστό απόφθεγμα του Βολταίρου σε όλα τα επίπεδα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φιλοδοξεί να κάνει «διαχείριση», ούτε κομματική πολιτική από θέση εξουσίας. Και, βεβαίως, όχι μόνον δεν θα συντηρήσει, αλλά θα σπάσει το απόστημα της χειραγωγούμενης και εντεταλμένης «ενημέρωσης», που παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία. Σε επίπεδο «κρατικής μηχανής» έχουμε δεσμευτεί για την κατάργηση των κομματικών στρατών των συμβούλων σε υπουργεία και κυβερνητικές θέσεις και για την αξιοποίηση του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης που επί 38 χρόνια ακυρώνουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι μνημονιακές κοινοπραξίες. Αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση Σαμαρά, διά του υπουργού Μανιτάκη, φέρνει στη Βουλή νόμο με τον οποίο δημιουργείται ένας στρατός 63, το λιγότερο, υπαλλήλων «παρά τω πρωθυπουργώ», υπό τον νεοθεσπιζόμενο «γενικό γραμματέα Συντονισμού», που θα διορίζεται και θα ελέγχεται από τον πρωθυπουργό, δεν θα λογοδοτεί στη Βουλή και θα παρεμβαίνει με υποδείξεις στο κυβερνητικό έργο των υπουργείων. Είναι η μνημονιακή εκδοχή του κομματικού στρατού, που αποκτά τώρα και εκτελεστικές υπερεξουσίες, πέραν πάσης συνταγματικής τάξης. Πρόκειται για αλλοίωση της μορφής του πολιτεύματος, για την οποία ο συνταγματολόγος κ. Μανιτάκης δεν μπορεί να ισχυριστεί ούτε ότι «δεν γνώριζε» ούτε ότι «δεν διάβασε» ούτε ότι «δεν κατάλαβε πώς την υπέγραψε».

Ποια είναι η νέα πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά αποφασιστικά, δημοκρατικά, ενωτικά, συμμετοχικά, δυναμικά. Μετασχηματίζεται σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Ενσωματώνει στους κόλπους του νέα μέλη. Ετοιμάζεται με υπευθυνότητα και ωριμότητα, με εσωκομματικό διάλογο και με συλλογικές διαδικασίες για να αναλάβει την ευθύνη τερματισμού της καταστροφής και οργάνωσης της ανάταξης και ανάκαμψης της κοινωνίας μας, με στήριξη και αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας. Έχουμε αισιοδοξία, θέληση, πείσμα και πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τους εαυτούς μας, υψηλό αίσθημα ευθύνης για το γεγονός ότι πάνω μας ακουμπά τις ελπίδες του ο ταλανισμένος λαός μας.

Ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερο πρόβλημα της χώρας μας σήμερα;
Μήτρα όλων των προβλημάτων είναι ότι εξακολουθούν να μας κυβερνούν εκείνοι που ευθύνονται για την καταστροφή των δομών της χώρας και την υπονόμευση της προοπτικής της κοινωνίας. Πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων είναι να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, με δημοκρατικές διαδικασίες, αυτή η φαύλη διακυβέρνηση, που έχει χαρακτήρα εταιρικής σύμπραξης και διανομής κυβερνητικών θώκων και θέσεων, από τις οποίες δρομολογείται η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η κατασπατάληση των εθνικών πόρων, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και επιτελείται ο ευτελισμός και η υπόσκαψη της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Κάνατε μια εκτενή παρέμβαση με δήλωσή σας για τις συναντήσεις Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου στο Νταβός το 2011 με τους επικεφαλής μεγάλων τραπεζών μεταξύ των οποίων και της HSBC από την οποία προέρχεται η «λίστα Λαγκάρντ». Τους καταγγέλλετε για κρυφό παρασκήνιο. Τι συνέβη και ποιες πληροφορίες έχετε για το θέμα και, επιπλέον, το συνδέετε με την έντονη διαμάχη γύρω από τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία διέψευσε κάθε εμπλοκή της στη λίστα;
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς από εμένα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παραδέχθηκε ότι υπήρξε συνάντηση τόσο του ιδίου όσο και του τότε πρωθυπουργού στο Νταβός με τον επικεφαλής της τράπεζας HSBC. Η συνάντηση συμπίπτει χρονικά (τέλη Ιανουαρίου 2011) με σύσκεψη που κατάθεσε ότι έγινε στο υπουργείο για την αξιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ», την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στα χέρια του επί μήνες (ο ίδιος αναφέρει τον Οκτώβριο 2010, το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται στον Σεπτέμβριο 2010, ενώ ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εγγράφως και προφορικώς στον Απρίλιο 2010, αναφορά την οποία ανασκεύασε ενώπιον της Επιτροπής, όταν του διαβιβάστηκε σημείωμα προερχόμενο από τον εξωτερικό της αίθουσας συνεδρίασης της Επιτροπής χώρο). Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση αυτή στο Νταβός ήταν επίσημη και θεσμική. Ο κ. Παπανδρέου, διά του γραφείου του, επίσης, συνομολόγησε τη συνάντηση, αναφερόμενος σε «αυτονόητη υποχρέωση του πρωθυπουργού», ενεργούντος «για τη σωτηρία της χώρας». Αν έτσι ήταν τα πράγματα, προφανώς θα ήταν καταγεγραμμένα και τα διαβήματα και τα αποτελέσματα αυτού του «επίσημου αγώνα για τα συμφέροντα και τη σωτηρία της πατρίδας μας».
Αντ’ αυτού, η αυθεντική «λίστα Λαγκάρντ» δεν καταχωρίστηκε πουθενά, αλλά «χάθηκε» ενώ βρισκόταν στην κατοχή του κ. Παπακωνσταντίνου και ουδεμία επίσημη εγγραφή υπάρχει στα αρχεία του υπουργείου. Συστοίχως με τη «διαχείριση» της λίστας, τίποτε δεν έχει καταχωριστεί για τις συνομιλίες και τις συναντήσεις με τον επικεφαλής της HSBC στο Νταβός.
Και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει ότι αυτά δεν αποτελούν θεσμική λειτουργία των προσώπων που από θέση ύψιστης κυβερνητικής ευθύνης διαχειρίστηκαν τα δημόσια. Και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει ότι το δημόσιο συμφέρον όχι μόνον δεν υπηρετήθηκε, αλλά ζημιώθηκε και εξακολουθεί να ζημιώνεται. Και κάθε παιδί, που σήμερα φοιτά σε σχολεία χωρίς θέρμανση και λιποθυμά από την πείνα, δικαιούται να ρωτά: πώς τολμούν να παίζουν στα ζάρια το μέλλον του εκείνοι που δεν υπηρέτησαν και δεν υπηρετούν το καθήκον τους και όσοι σήμερα φροντίζουν για την προστασία τους, αλλά και για τη μη φορολόγηση καταθέσεων της λίστας αυτής, όποιοι και αν είναι οι εμφαινόμενοι, οι φερόμενοι ή οι πραγματικοί δικαιούχοι τους;

Keywords
λιστα λαγκαρντ, ζωή κωνσταντοπούλου, βαξεβανης, συριζα, σημαίνει, βουλη, vodafone, συμμετοχή, ελλαδα, σδοε, συλληψεις, ΕΣΗΕΑ, σαμαρας, στρατος, νέα, τραπεζες, hsbc, παπανδρεου, βενιζελος, σχολεια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , επιλεκτικη χρεοκοπια, βαξεβανης βενιζελος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κωστας βαξεβανης, ζωή κωνσταντοπούλου, αποτελεσματα, τι σημαινει, το θεμα, βημα, θεμα, θητεια, νομοτελεια, πλαισιο, σδοε, σωτηρια, ψεματα, ωρα, hsbc, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, γεγονος, γινεται, δεοντολογια, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δικη, εγινε, εγκληματα, εγγραφη, εγγραφο, αιθουσα, υπαρχει, ερευνα, ευθυνη, ζωη, ιδιο, η δικη, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, μηνες, νταβος, ωριμοτητα, παιδι, παπακωνσταντινου, ρηση, πεισμα, πολιτεια, ψυχη, ρυθμισεις, ρωτα, συντομα, συλληψη, συμμετοχή, σιουφας, τι ειναι, φυσικα, χρονος, χρονικα, δικαιωμα, χωρα, υπουργειο, κωστας, πληροφοριες, σημαίνει, θερμανση, θεσεις, υλικο, βεβαιως, χειροπεδες, χερια
Τυχαία Θέματα