Ειδικό Ταμείο Χρηματοδότησης των δήμων από ΚΕΔΕ, Τ.Π.Δ και Τρ. Αττικής

Τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης τοπικών επενδύσεων των δήμων ετοιμάζει η ΚΕΔΕ μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής, με βασικό ρόλο τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας των δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στην ημερίδα της ΚΕΔΕ και της ΚΑΠΕ

με θέμα «Δήμος και Ενέργεια: Μία Εναλλακτική Προσέγγιση στην Οικονομική Κρίση», αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του προγράμματος «Εξοικονομώ Ι» που υλοποιείται με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 δήμων, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» που σημειώνει πέρα από κάθε όριο καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στο πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» που αφορά κυρίως απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες», εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της ΚΕΔΕ διότι θετικά αξιολογηθείσες προτάσεις των δήμων, των οποίων μάλιστα ο συνολικός προϋπολογισμός υπολείπεται κατά πολύ του προϋπολογισμού της σχετικής πρόσκλησης, δεν εντάσσονται.

Όπως είπε, περισσότεροι από 100 δήμοι συμμετέχουν πλέον στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και στην εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), ώστε να κάνουν πράξη τη βιώσιμη ενεργειακή διαχείριση σε τοπικό επίπεδο. Στους νέους Οργανισμούς Εσωτερικών Υπηρεσιών έχουν θεσμοθετηθεί και εντάσσονται Γραφεία Περιβάλλοντος σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας. Επίσης, οι δήμοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και διέθεσαν σημαντικές εκτάσεις για το πρόγραμμα Helios.

Keywords
Τυχαία Θέματα