Επί μήνες έκρυβαν το «όχι» της Ελβετίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

«Μπλόκο» στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που τυχόν διατηρούν Έλληνες βουλευτές στην Ελβετία βάζουν οι αρμόδιες ελβετικές αρχές επικαλούμενες το σχετικό απόρρητο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, είχε ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα

της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία από τις ελβετικές αρχές για πιθανούς «αδήλωτους» τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών. Στην ουσία, κάθε βουλευτής υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία επισήμαινε ότι εξουσιοδοτεί της ελληνικές αρχές να ερευνήσουν εάν διατηρεί λογαριασμούς στην Ελβετία. Στο συγκεκριμένο αίτημα, λοιπόν, απάντησαν οι Ελβετοί, ξεκαθαρίζοντας ότι το εθνικό τους νομικό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να παράσχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Υπό αυτά τα δεδομένα, η «επιχείρηση κάθαρσης», που στήθηκε από τους βουλευτές, οδηγήθηκε σε μεγαλοπρεπές φιάσκο.

Η… διαβολοβδομάδα του Βενιζέλου
Την προετοιμασία των βουλευτών για το πακέτο μέτρων των 11,8 δισ. ευρώ ξεκινάει και επίσημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για την Τρίτη προγραμματίζεται η από κοινού συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης, των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος και των μελών του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής. Εκεί ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει για τα νέα μέτρα και τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτά. Επίσης, θα αναλύσει τη στάση του κόμματος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα αναφερθεί στα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Στόχος του προέδρου του κόμματος είναι να γίνει μια εκτενής συζήτηση για το νέο πακέτο των μέτρων, να «μετρηθούν» οι αντιδράσεις και, όσο είναι δυνατόν, να προσδιοριστεί η κοινή στάση των βουλευτών.

Καλό νέο για στρατιωτικούς
Σε συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων των ενστόλων ήρθαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κλέων Παπαδόπουλος. Με βάση τη συμφωνία, ρυθμίζονται δάνεια δεκάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έτσι ώστε να τους παρέχεται η δυνατότητα:
α) Να επιμηκύνεται ο χρόνος πληρωμής των δανείων έως 20 έτη.
β) Να παγώνει οποιαδήποτε καταβολή έως και 6 μήνες.
γ) Να καταβάλλονται μόνο οι τόκοι των δανείων μέχρι και 2 χρόνια.
Με τις νέες ρυθμίσεις, για παράδειγμα, για ένα δάνειο 13.000 ευρώ που χορηγήθηκε το 2007 με μηνιαία δόση 187,13 ευρώ, μετά την ανωτέρω επιμήκυνση και ρύθμιση, η νέα δόση μειώνεται σημαντικά και διαμορφώνεται σε 59,16 ευρώ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τη συνεργασία τους και τους ενθάρρυνε, όπως είπε, να προχωρήσουν και σε άλλες τέτοιες ενέργειες. Επίσης, εξήγησε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, να πληροφορούνται για το π

Keywords
Τυχαία Θέματα