Ευρώπη, Ρωσία και ΠΟΕ

Του Ηλία Δ. Καλλιώρα

Στις 22 Αυγούστου έλαβε χώρα ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Η Ρωσία έγινε τακτικό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Μετά από σχεδόν 20 χρόνια σχετικών διαπραγματεύσεων, αυτή η πανίσχυρη και αχανής χώρα εντάχθηκε επισήμως στον ΠΟΕ. Η Ρωσία, το μόνο κράτος-μέλος του G20 που δεν είχε κάρτα μέλους στον ΠΟΕ,

με 238 ψήφους «υπέρ» και 208 ψήφους «κατά», έγινε το 156ο μέλος του διεθνούς Οργανισμού. Η εξέλιξη αυτή έχει σπουδαία σημασία για την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Η Ρωσία «ανεβάζει στροφές» μέσα στο διεθνές στερέωμα, αφού, πέραν των όποιων αρνητικών συνεπειών, η χώρα εντάσσεται πλέον ολικώς στην παγκόσμια αγορά, θα προσελκύσει πολύ περισσότερες νέες ξένες επενδύσεις, θα επεκτείνει τις ρωσικές εξαγωγές και θα μπορεί να έχει λόγο στη διαμόρφωση των κανονισμών του διεθνούς εμπορίου.
Φαίνεται, πλέον, καθαρά ότι η Ρωσία, μέσω και των κανονισμών του ΠΟΕ, συνεχίζει να βλέπει πάρα πολύ σοβαρά τη δημιουργία τής (ήδη υπό εξέλιξη) νέας Ευρασιατικής Ένωσης, μέχρι το 2015. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο, χαιρέτησε την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, κάνοντας λόγο για τις επερχόμενες «ποιοτικές αλλαγές» που θα επέλθουν στο εμπορικό καθεστώς με την Ευρώπη και όχι μόνο. Επίσης, ο πρόεδρος Πούτιν, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», είχε προτείνει «τη δημιουργία μιας εναρμονισμένης κοινότητας οικονομιών από τη Λισσαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ». Κατά τον ίδιο, το σημερινό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις και στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.
Πέραν αυτών, η Ρωσία, αυτή την περίοδο, βγαίνει με συνεχώς ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Προσπαθεί, και πολύ σωστά πράττει, να δημιουργήσει τη δική της καινούργια σφαίρα επιρροής. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Δυτικοί έσπευσαν να ενσωματώσουν όσα περισσότερα μπορούσαν από τα «κομμάτια» της τότε ρωσικής αυτοκρατορίας, κάνοντας έτσι τα «δυτικά της σύνορα» να μετακινηθούν και να «σμικρύνουν» κατά περίπου 1.600 χιλ. Η Ρωσία, που «ξεκοιλιάστηκε» με την πτώση της ΕΣΣΔ, αναζητά τον συντομότερο δρόμο να ξαναγίνει παγκόσμια υπερδύναμη. Η Ευρώπη πρέπει να δει αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» και να το εκμεταλλευτεί υπέρ των πολιτών της.
Η είσοδος της Ρωσίας στον ΠΟΕ, πέραν της Ευρασιατικής Ένωσης και προοπτικής, δίνει στη χώρα αυτήν τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα νεόκοπο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Η Ρωσία μέσα στον ΠΟΕ, εκτός των αρνητικών συνεπειών, θα δει το ΑΕΠ της να ενισχύεται 3%-10% ετησίως, θα δει αρκετές τιμές του καταναλωτή να πέφτουν, θα αυξήσει έμμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών πάνω από 6% και θα αναγκαστεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, μέσω του βελτιωμένου τρόπου του «επιχειρείν» (σήμερα η Ρωσία βρίσκεται πολύ χαμηλά στη διεθνή κατάταξη).
Διάφοροι εκπρόσωποι, διαφόρων κλάδων της ρωσικής οικονομίας, όπως ήταν φυσικό, αποτιμούν διαφορετικά τις συνέπειες της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Όμως, ας μη γελιόμαστε, η Ρωσία έχανε (γενικώς
Keywords
Τυχαία Θέματα