Εξέγερση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο ανάμεσα σε κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές του Γκουαντάναμο, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη εδώ και μήνες.

Την αναστάτωση προκάλεσε μια πρωινή έφοδος των φυλάκων, που οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αναγκαία καθώς οι κρατούμενοι είχαν καλύψει τις κάμερες ασφαλείας και τα παράθυρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον επ’ αόριστον περιορισμό τους και τις συνθήκες κράτησής τους στην αμερικανική σταρτιωτική βάση στην Κούβα. Στο μεταξύ αρκετοί είναι αυτοί που πραγματοποιούν απεργία

πείνας για τον ίδιο λόγο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βάσης, ο Ρόμπερτ Ντουράντ, οι κρατούμενοι επιτέθηκαν στους φύλακες με αυτοσχέδια όπλα, όπως σκουπόξυλα και σφουγγαρίστρες, όταν εκείνοι πήγαν να τους απομακρύνουν από τον κοινόχρηστο χώρο και να τους απομονώσουν σε ξεχωριστά κελιά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς από τα επεισόδια, κατά τα οποία οι φύλακες χτύπησαν με πλαστικές σφαίρες τους κρατούμενους, προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση.

Η επιστροφή των κρατουμένων στον κοινόχρηστο χώρο θα επιτραπεί μελλοντικά μόνο αν ακολουθήσουν τους κανόνες, δήλωσε ο Ντουράντ. “Προς το παρόν η κράτησή τους σε ξεχωριστά κελιά μας δίνει τη δυνατότητα να τους παρατηρούμε πιο προσεκτικά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κατάσταση στη φυλακή του Γκουαντάναμο παραμένει εκρηκτική εδώ και μήνες. Δικηγόροι των κρατουμένων έχουν αναφέρει ότι μια απεργία πείνας ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης.

Ο στρατός κάνει λόγο για 43 κρατουμένους σε απεργία πείνας ενώ οι δικηγόροι επιμένουν ότι η απεργία είναι πολύ πιο διαδεδομένη και πως σχεδόν η πλειοψηφία των κρατουμένων αρνείται να φάει.

Keywords
Τυχαία Θέματα